ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lyckad hackerattack mot riksdagen.se

Patrick Ekstrand · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt tyder på att hackare kom åt information om svenska politiker i samband med de dataintrång mot www.riksdagen.se som skedde i helgen.

Sent på onsdagsnatten fick Metro anonymt tips samt tillgång till en lista med riksdagsmännens personnummer och adresser. Listan innehåller uppgifter som förefaller komma från en av riksdagens databaser, bland annat avgränsningstecknen mellan de olika uppgifterna talar för det.

När riksdagen i tisdags offentliggjorde den stora hackerattacken sas det att informationen var säkrad.

"Ett antal personer har försökt få ut information från riksdagens datasystem som är kopplade till webbplatsen. De åtgärder som har vidtagits har säkrat informationen och webbplatsen fungerar nu som vanligt," stod det i pressmeddelandet som gick ut då.

När Metro i natt talade med riksdagens IT-säkerhetschef Lars Grundström visste han ännu inte att information förmodligen hamnat i orätta händer.– Vi har inte haft någon möjlighet att kontrollera det. Det arbetet pågår hos oss.

Han sa vidare att intrången och intrångsförsöken har polisanmälts.– Det pågår en förundersökning sedan i går [onsdag] och jag väljer därför att inte kommentera mer.

Han ville därför inte säga om det var möjligt att hackarna kommit över andra känsliga uppgifter.

En grupp som kallar sig Vuxna förbannade hackare ska ha kommit över informationen som ett led i kampanjen mot den nya FRA-lag som röstades igenom i riksdagen i går kväll.

Metros tipsare säger att listan finns tillgänglig på internet sedan 23.56 i går kväll.

Metros uppgiftslämnare säger, liksom flera andra kritiker av den nya lagen, att den som verkligen vill skicka hemliga meddelanden kommer att kunna göra det även i framtiden ˆ allt tack vare lagen.– Det är regeringen som har skapat problemet. De har förklarat krig mot ungdomarna och ungdomarna slår dem på fingrarna. Det här skyndar bara på utvecklingen av kryptering och kommunikation.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro