ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lyckas i karriären – var som en man

Christian Egefur · 26 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SPEL. Bli ingen hjälpande liten gumma, sluta be om ursäkt och gör inte saker som inte ligger på ditt bord. Kort och gott, spela männens spel om du som kvinna vill göra karriär.Lars Einar Engström blottade i förra boken, En sexists bekännelser, sexismen i näringslivet. Nu finns en ny bok, Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor, där han vägleder målgruppen genom det rådande mansklimatet, i frågor om jobb.– Män har makten på de flesta ställen. Vill man komma in i den gruppen måste man spela det rådande spelet. Det fungerar inte som till exempel Fi försökte, att slå sig in. Man måste först ta sig in och sen försöka förändra inifrån.

Men att ta sig in är inte helt lätt. Reglerna är nämligen gjorda av och för män, medan kvinnor blir skolade i att inte tillhöra karriärsällskapet. Lars Einar Engström varnar framförallt för den ”hjälpande gumman”-syndromet.– Det här fastställs ju redan i grundskolan. Är en pojke bråkig så sätter man en snäll liten flicka bredvid honom som kan ”hjälpa till”. Man bygger små duktiga hjälpmammor från grunden, och den bilden ändras inte sen under skola eller arbete. Jag har själv haft massvis med hjälpande gummor genom min karriär, och det blir något man tar för givet.

Engström upptäckte inte bara att han själv var sexistisk under arbetet med böckerna, utan även hans föräldrar, kolleger, vänner och i princip alla andra runt omkring honom. Sexismen finns helt enkelt överallt, inbakad i vårt sätt att leva, och man får aktivt arbeta mot den vetskapen om man vill göra något åt det.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Egefur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro