ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lyckobesked – sedan utvisad

Clarence Frenker · 19 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

I oktober kom brevet från Migrationsverket Hawkar Jabar Nuuri, 16, hoppats på. Där stod, förutom hans namn och adress, även att han kallats ”för samtal om permanent uppehållstillstånd”.– Jag blev jätteglad, det kändes helt fantastiskt, säger Hawkar, som flydde ensam från Irak för ett år sedan.Men glädjen blev kortvarig. Längre ner i kallelsen stod också att en tolk på somaliska var bokad till mötet.Efter att ha undersökt saken visade det sig att beskedet var felaktigt och att han enligt ett tidigare beslut i stället skulle utvisas. – Jag ville inte leva längre. Jag har förlorat min familj och åker jag tillbaka finns det folk som väntar på att få döda även mig, säger Hawkar.Rickard Appelberg, chef på Migrationsverkets mottagningsenhet, beklagar det inträffade och hänvisar övriga frågor till presschef Johan Rahm.Enligt Johan Rahm ska ärendet nu ses över på nytt.– Det var ett misstag från vår sida och det är helt oacceptabelt. Vi ska pröva det här igen och se om det dykt upp nya omständigheter att ta ställning till, säger han.Tar ni hänsyn till det felaktiga beskedet?– Ja. konsekvenserna kan spela in, säger han.Ett nytt besked väntas om några veckor.

På flykt undan döden

Det var efter att ha utsatts för flera mordförsök som Hawkar Jabar Nuuri, 16, förra hösten flydde ensam från hemlandet Irak.Med lastbilstransporter smugglades han tillsammans med andra flyktingar genom Europa till Sverige.– Det fanns människor där som försökte döda mig, så min mamma lånade ihop pengar så jag kunde fly, säger han.Sedan dess har han bott på ett boende i Tyresö i väntan på Migrationsverkets besked.Ett stort ärr på vänster bröst från ett knivhugg vittnar om att han var nära att mista livet strax innan han flydde.I höstas, bara veckor innan han fick det felaktiga beskedet från Migrationsverket, förlorade han även sin mamma och sin lillebror i samband med ett sprängdåd mot en moské. – Jag har inget kvar att leva för. Skickas jag tillbaka är jag död, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro