ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lyssna privat utan lurar

Ola Jacobsen · 7 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ivan Tashev, forskare på Microsoft Research och hans högtalare. 

Ivan Tashev, forskare på Microsoft Research och hans högtalare.  Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

LJUDSYSTEM. Men en rad av den billigaste sortens högtalare och en ny programvara framtagen av Microsoft Research kan man lyssna privat utan hörlurar. Högtalarna skickar ut en ljudstråle som bara den som står i strålen kan höra. – Genom att bygga in högtalarna i bildskärmar skulle till exempel alla på ett kontor kunna lyssna på sin egen musik utan att använda hörlurar – utan att höra varandras ljud, säger Ivan Tashev, forskare på Microsoft Research som har hittat på tekniken.

Högtalarna kan också spela upp två olika ljud i två strålar samtidigt. På det sättet kan en person till exempel sitta i soffan och lyssna på ljudet från tv:n medan en annan person sitter bredvid och läser och lyssnar på radio. Ur samma högtalare, utan att de hör varandras ljud.Genom att koppla in en webkamera kan strålarna dessutom följa med respektive person när de rör sig i rummet. Det är i dag oklart när och i vilken form tekniken kommer nå användare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro