ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lyxkök ger fler vattenskador

Nathalie C. Andersson · 24 Sep 2012
Uppdaterad 24 Sep 2012
Lyxkök ger fler vattenskador Johan Karlsson och Stefan Bågenholm bilar ur i badrummet i en fuktskadad lägenhet där också köket var skadat.

Lyxkök ger fler vattenskador Johan Karlsson och Stefan Bågenholm bilar ur i badrummet i en fuktskadad lägenhet där också köket var skadat. Foto: Urban Brådhe


De senaste tio åren har antalet vatten-skador ökat. Och den stora ökningen är köken. – Det är en tickande bomb, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste tio åren har antalet registrerade vattenskador i Sverige ökat, från 77 000 år 2000 till 98 000 år 2010.

– Vi är inne i en brytning där allt börjar bli gammalt. I och med att ingen gör stambyten, så blir det att man lappar och lagar rören. Det är en tickande bomb, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

De flesta skadorna sker i badrum, vilket beror på att rören installerats fel, eller på för stor belastning.

– Badrum i dag ska vara ganska avancerade. Ledningarna är inte dimensionerade för det trycket, säger Bratt.

Uppstickaren är dock köken som från att bara ha haft en spis och kylskåp, nu ska rymma både kolsyremaskin, ismaskin och diskmaskin.

–  Folk får vad de betalar för. De köper billiga diskmaskiner och inser inte att maskinerna går sönder och då kan bidra till stora vattenskador, säger Peter Bratt.

För att komma till rätta med problemen tror Peter Bratt att köket måste klassas som ett våtrum, och få en helt annan typ av krav på sig när det byggs.

–  Om jag hade parkettgolv i tvättstugan skulle du reagera och fråga hur jag tänkt. Men med köken är det precis omvänt. Det är inte konstigt att det blir vattenskador.

klar

Artikellänk är kopierad

Nathalie C. Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro