ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M, c och L segrade på Lidingö

Jan Sjöberg · 20 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stämningen var på topp på Lidingöpartiets valvaka.
Stämningen var på topp på Lidingöpartiets valvaka.Foto: Jan Sjöberg

Moderaterna, Centerpartiet och Lidingöpartiet är de tre segrarpartierna på Lidingö i det kommunala valet. Moderaterna ökade med drygt fyra procentenheter jämfört med 2002, centern nästan fördubblade sitt resultat och fick två nya mandat. Lidingöpartiet ökade med över två procentenheter och fick ett nytt mandat.

•• Hur känns det, Paul Lindquist, moderat kommunalrråd: – Vi har lyckats väldigt bra både lokalt och på riksnivå, säger Lindquist i en stimmig lokal med glada valvakande moderater. På ön har vi fått två nya mandat och våra siffror för riksdagsvalet här på Lidingö har nästan fördubblats. Mer än varannan väljare på ön har röstat på moderaterna i riksdagsvalet och vi är nu tillbaka till 1998 års nivå. Vad gäller vårt samarbete med folkpartiet här på ön utgår jag från att det kan fortsätta, men det avgörs vid kommande förhandlingar. Moderaterna och folkpartiet har tillsammans över 56 procent på lokal nivå.

Lindquist noterar att lidingöborna uppenbarligen gillar Maud Olofsson. Centerpartiet har ju också ökat sitt resultat till nästan det dubbla på ön vilket gav två nya mandat. I riksdagsvalet har ökningen varit ännu större, från 1,8 procentenheter till 6,4 eller nästan fyra gånger. – Socialdemokraterna tappade ett mandat här. De har ju varit väldigt aktiva under valrörelsen och kan knappast skylla på att deras budskap inte kommit ut. Det är kanske så att de minskat för att deras budskap kommit ut, säger Paul Lindquist. Magnus Brandel, socialdemokratiskt opposiotionsråd på ön, är mera dämpad, men ser ändå en ljusglimt: – Vi gick tillbaka mindre här på ön än vad partiet gjorde på riksnivå. Tyvärr innebär det ett mandats förlust, men hade vi inte varit så aktiva skulle rikssiffrorna slagit igenom även här. Vi får helt enkelt formulera en utmanande, skarpare politik. Vi får inte heller vara främmande för att forma allianser med övriga partier. Men, det är lite knepigt och först måste vi avvakta vad förhandlingarna mellan m och fp resulterar i. Vi måste helt enkelt profilera oss mer här på Lidingö. På frågan om Brandel ska fortsätta som oppositionsråd är svaret klart: Ja. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jan Sjöberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro