ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M kritiseras efter Balis vapenbilder – detta har hänt

David Peterson · 21 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
"Jag tycker att det var olämpligt," säger moderatledaren om partikamratens vapenbild.

"Jag tycker att det var olämpligt," säger moderatledaren om partikamratens vapenbild. Foto: IBL


Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har hamnat i blåsvädret igen efter att ha publicerat flera bilder som på olika sätt anspelat på vapen. Moderaternas partiledare kallar nu Balis bilder olämpliga.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av juli publicerade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) en bild med texten ”Hanif & DN at war” på Instagram. I fredags publicerade Bali en annan bild där han står med ett vapen vid en skyttebana i en skola. Sedan dess har flera personer riktat stark kritik mot Bali och branschorganisationen Tidningsutgivarna har krävde på måndagen ett möte med Moderatledaren Ulf Kristersson.

Detta har hänt

I onsdags publicerade KD-politikern Sara Skyttedal ett inlägg på Twitter där hon poserar med ett vapen. Efter det skrev Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sokolnicki en text där Skyttedal anklagades för hyckleri.

”När en kristdemokrat gör det är det på lek, eller åtminstone harmlöst. När någon annan gör det är det däremot avskyvärt,” skrev Sokolnicki.

Hanif Bali reagerade på ledartexten.

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15,” skrev han i sitt inlägg med vapenbilden på Twitter.

Stark kritik

Flera personer har kritiserat Hanif Balis vapenbild. Bland annat Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Även statsminister Stefan Löfven (S) upprördes av bilderna.

– Det är ingen tvekan om att det här är en riksdagsledamot som har gått över alla gränser, sa han till Aftonbladetpå måndagen.

M kallades till möte

Organisationen Tidningsutgivarna skrev på måndagen att de ville ha ett möte med Moderaternas ordförande Ulf Kristersson om ”de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier”.

Hanif Balis bild med texten ”Hanif & DN at war” raderades samma kväll.Kristersson tackade nej till mötet men partisekreteraren Gunnar Strömmer ska ha träffat Tidningsutgivarna på måndagskvällen. 

– Var och en måste ansvara för sina handlingar, det gäller också moderata riksdagsledamöter. Jag tycker att det var olämpligt, jag tycker att det var dumt och det upptar en orimligt stor del av den moderata valrörelsen, sa Kristersson till nyhetsbyrån TT i samband med en Allianspressträff i Uppsala på tisdagen.

Hanif Bali tvingades tidigare i år till att lämna Moderaternas partistyrelse efter att han publicerat en mejlkonversation på Twitter mellan utrikesdepartementet och en journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist. Han slutade samtidigt att twittra men är nu återigen aktiv på mikrobloggen.

pil
Hanif Bali

Ålder: 31

Karriär: Gick med i MUF när han var 16. Blev senare kommunpolitiker och riksdagspolitiker vid 23 års ålder.

Gör: Sitter i riksdagen för Moderaterna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro