ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M och KD, sluta samarbeta med antidemokratiska krafter

Metro · 9 Maj 2015
Uppdaterad 8 Maj 2015
Anna Hedh (S) sitter sin tredje mandatperiod i Europaparlamentet.

Anna Hedh (S) sitter sin tredje mandatperiod i Europaparlamentet. Foto: Pressbild


Samtidigt som demokratin monteras ner i Ungern samarbetar M och KD med Fidesz-partiet, skriver EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).

klar

Artikellänk är kopierad

DEBATT: Människorättssituationen i Ungern har varit en följetong de senaste åren i Europarlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter.

Viktor Orbáns Fidesz-regering har försökt montera ner demokratin i landet genom att ändra vallagar och kontrollera pressen. Situationen är oerhört allvarlig, inte minst för landets minoriteter.

Nu har premiärminister Orbán vars parti tillhör moderaternas och kristdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet och europeiska parti öppnat upp för återinförande av dödstraff Ungern.

Detta är förbjudet enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter och EU:s fördrag och skulle i princip innebära att landet tvingas lämna unionen.

Som om inte detta var nog så har Orbán nyligen också skickat ut enkät till alla ungerska hushåll med ledande frågor om asylsökandes kopplingar till terrorism. I det medföljande brevet slås det fast att asylsökande kommer till landet för att utnyttja välfärdssystem. Målet med "undersökningen" är att kunna få stöd för att bygga EU:s murar mot omvärlden ännu högre.

Frågan uppstår: hur långt kan Orbán och Fidesz gå innan de utesluts ur den konservativa gruppen där de svenska moderaterna och kristdemokraterna sitter?

I Europaparlamentet görs det dagliga politiska arbetet i partigrupperna. KD och M tillhör EPP (Europeiska folkpartiet) tillsammans med Orbáns Fidesz. På parlamentets hemsida sägs det att EPP "strävar efter ett Europa med värderingar som är viktiga för människor, och baserar sig på demokrati och öppenhet". Tycker M och KD att detta stämmer in på sitt systerparti Fidesz från Ungern?

Moderaterna och Kristdemokraterna har ett ansvar att stå upp mot högerextremism och städa upp i sin egen partigrupp.

Hur ställer sig Moderaterna som parti, Gunnar Hökmark och Lars Adaktusson till fortsatt samarbete med Orbán och Fidesz?

Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro