ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M-politiker: Ge tillträdesförbud på badhus för de som sextrakasserar

Åsa Larsson · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016

Foto: Montage/TT


Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang har använts för att porta huliganer – nu vill oppostionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att den ska användas för de som utsätter andra för sexuellt ofredande på badhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna i Stockholms stad är missnöjda med de åtgärder som satts in för att stävja sexuella trakasserier på badhus, exempelvis att separera män och kvinnor i pooler på Eriksdalsbadet.

– Vi tycker att det är att ge efter för de krafter som har en otidsenlig syn på kvinnor, säger oppostionsborgarrådet Anna König Jerlmyr.►LÄS MER: Eriksdalsbadet inför separata bubbelpooler för kvinnor och män Hon tycker att det är en bättre idé att ge tillträdesförbud till alla kommunala badhus till den som blir påkommen.

– Det bör vara en avsevärd period för att skicka signalen att här badar män och kvinnnor på lika villlkor.

Ska man kunna bli avstängd trots att man blivit dömd och redan fått ett straff?

– Det här behöver inte handla om att man ska bli dömd, utan kan man inte uppföra sig och det är under en befintlig rättsprocess eller efteråt så ska man kunna överväga tillträdesförbud. 

Så det räcker med att vara misstänkt?

– Det ska räcka med att man blivit påkommen för att kunna portas omedelbart.

Tillträdesförbud kan vara en bra idé, tycker Sara Franzén Shilwan, enhetschef på Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Men det är lite förenklat. Vi portar personer redan nu då vi kan säkerställa vem som inte har uppfört sig. En svårighet är upprätthållandet av avstängningen med det system vi har i dag. Att till exempel stänga av huliganer från matcher funkar inte alltid och vi kan inte garantera att någon som blir avstängd på det här sättet inte går och köper en enkelbiljett dagen därpå. ►LÄS MER: Nazister agerade "trygghetsvärdar" på badhus Hon tycker att det krävs långsiktigt hållbara lösningar.

– Vi har en trygghetsgrupp där vi just nu ser över de här frågorna, om man ska kunna porta dem och hur det praktiskt ska gå till. Alla sådana stora förändringar är inget som sker i ett nafs.

I onsdags anmälde ett par tjejer att en grupp 16-åriga pojkar utsatt dem för sexuella ofredanden.►LÄS MER: Misstänkt barnvåldtäkt på badhus – polisen ökar bevakningen

Eriksdalsbadet har sett en ökning av sexuella trakasserier sedan i höstas och har vidtagit flera åtgärder för att få bukt med problemen – det mest uppmärksammade när badhuset valde att låta tjejer och killar bada i olika bubbelpooler.

– Vi har ett tätt samarbete med polisen. De är hos oss, civilt vissa tider för att kunna bevaka detta. Vi har även mer än dubblerat antalet badvakter vid vissa tidpunkter, säger Sara Franzén Shilwan.►LÄS MER: Flickor och kvinnor sexuellt ofredade på badhus i Vänersborg Badhuset ansöker också om att få sätta upp fler kameror och uppmanar på skyltar sina besökare att genast säga till om de blir utsatta för trakasserier.

– Vi får ofta höra i efterhand att något har hänt och då är det svårt att agera. Naturligtvis fortsätter vi att stänga av och avvisa de personer som missköter sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro