ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M-politiker kräver lagändring – för att skydda djurägare

Johan Wikén · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Jan Ericson, M, tycker att djurförbud ska fastställas av en domstol innan det träder i kraft.

Jan Ericson, M, tycker att djurförbud ska fastställas av en domstol innan det träder i kraft. Foto: Riksdagen/TT


Djurägare kan få sina djur omhändertagna på felaktiga grunder. När de väl får rätt i domstol kan djuren vara avlivade. Rättsosäkert, enligt M-politikern Jan Ericson – som kräver en ny lagstiftning.

klar

Artikellänk är kopierad

Djurskyddslagen kom till för att skydda vanvårdade djur. Myndigheterna kan efter oanmälda kontroller omhänderta djur och ibland avliva dem.

Men enligt riksdagsledamoten Jan Ericson, M, är systemet inte rättssäkert.

– I dag kan djurägaren alltså få rätt i domstol i efterhand, men då är det för sent eftersom djuret redan är avlivat. Det är ganska grymt mot djuret och djurägaren, säger han.

I en motion från förra året kräver Jan Ericson ökad rättssäkerhet vid beslut om djurförbud. Han skriver att det finns flera exempel på problem med ”övernitiska djurskyddsinspektörer” och ”extrem tillämpning av djurskyddslagen”.

Lösningen är, enligt Jan Ericson, lagstiftning som gör att djurförbud ska fastställas av en domstol innan det verkställs.

– Då får man i värsta fall ta djuren i förvar till man har avgjort ärendet i domstol. Men att sälja eller avliva någon annans djur baserat på en enskild tjänstemans beslut tycker jag inte hör hemma i ett rättssamhälle.

I flera fall har beslut om djurförbud resulterat i infekterade konflikter mellan djurägare och länsstyrelser. Djurskyddsinspektörer har hängts ut med namn och bild i Facebookgrupper och i bloggar. De har hotats och hatats.

– Djurägare som angriper myndighetspersoner i frustration är givetvis helt oacceptabelt. Men det är också ett exempel på hur fruktansvärt frustrerande de här frågorna är för djurägare. En förändring av lagstiftningen är bra både vad gäller arbetsmiljön för de som jobbar med det här och för djurägarna, säger Jan Ericson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro