ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M positiva tilll kärnkraftssatsning

Stockholm TT · 11 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bilden visar Oskarhamns kärnkraftverk.

Bilden visar Oskarhamns kärnkraftverk. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiledaren Jan Björklund vill att förbudet mot att bygga ny kärnkraft hävs i början av nästa mandatperiod 2010–2014. Han anser också att den borgerliga alliansen bör ha en gemensam energipolitik innan nästa val.

– Det är dags att Sverige, precis som många andra länder har gjort, omprövar sin inställning. Sedan 1980 har vi haft en politik som gått ut på att kärnkraften ska avvecklas, säger Björklund.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att partiet i grunden har samma syn som fp.

Centerpartiet vill inte bedriva kärnkraftsdebatt i media, säger partisekreteraren Anders Flanking. Vad folkpartiet tycker i frågan är väl känt, liksom att centerpartiet inte tycker att kärnkraften är lösningen på energi- och klimatfrågorna, säger han.

– Vi anser att vi inte kan låsa fast oss i ett beroende av kärnkraft och olja, säger Flanking.

– Kärnkraften är en viktig energikälla som också ska spela en viktig roll framöver. Vi utesluter inte att fler reaktorer behövs.

Socialdemokraternas energipolitiske talesman, Thomas Östros, tror att Sverige kommer att ha kärnkraft under lång tid framöver. Men han vill inte bygga några nya reaktorer.

– Vi är ett av världens mest kärnkraftsberoende länder, så det vore en väldigt oklok politik att massivt bygga ut kärnkraften, säger han.

Miljöpartiet anser att fp drar Sverige flera decennier bakåt i tiden om det lyckas med att dra i gång en stor kärnkraftsdebatt.

"Det verkar ha blivit en total härdsmälta i alliansens samarbete", skriver språkröret Peter Eriksson i en kommentar.

Även vänsterpartiets reaktion är negativ.

"Kärnkraften är gammal, smutsig och farlig. Den är inte en del av en modern, ren och säker energipolitik", skriver partiets miljöpolitiska talesperson, Wiwi-Anne Johansson, i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro