ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M sågar SD:s förslag om samarbete: Nej, det är inte aktuellt”

Ida Gustafsson · 22 Jan 2016
Uppdaterad 22 Jan 2016
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd anser att Åkessons förslag om att M bildar regering med SD efter valet 2018 inte är realistisk eftersom partierna inte har samma värdegrund. Skånemoderaterna har tidigare öppnat för ett samarbete med SD. Men ordföranden Lars-Ingvar Ljungman anser att det inte är aktuellt att bilda regering med partiet. 

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd anser att Åkessons förslag om att M bildar regering med SD efter valet 2018 inte är realistisk eftersom partierna inte har samma värdegrund. Skånemoderaterna har tidigare öppnat för ett samarbete med SD. Men ordföranden Lars-Ingvar Ljungman anser att det inte är aktuellt att bilda regering med partiet.  Foto: TT


Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt föreslår i en debattartikel på Metro att SD och M ska bilda regering tillsammans efter nästa val då de har tillräckligt med stöd. Men förslaget sågas av Moderaterna. Nej, vi delar inte Sverigedemokraternas värdegrund”, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I går publicerade Metro en opinionsundersökning från Yougov där det visade sig att Sverigedemokraterna fått 28,8 procent. Under fredagen publicerade Sverigedemokraterna en debattartikel på Metro Debatt där Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt föreslår att SD bildar regering med M efter valet 2018. 

► LÄS MER: Åkesson: SD och M får majoritet – nu skulle vi kunna styra landet 

► LÄS MER: MP får lägsta stödet någonsin – SD fortsatt största partiet I en kommentar via mejl uppger Moderaternas gruppeldareJessica Polfjärd att SD:s förslag att bilda regering efter valet 2018 inte är realistiskt eftersom de två partierna har olika värdegrunder. 

– Moderaterna söker regeringsmakten tillsammans med Alliansen, vi kommer inte att regera med SD, skriver Polfjärd.   Moderaterna i Skåne öppnade i somras upp för ett samarbete med moderaterna, rapporterade SVT.  Tidigare har Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar  Ljungman ansett att Moderatledningen har en ”beröringsskräck med SD" och att den är "lite larvig".

► LÄS MER: SD hoppas på Moderaterna Men att moderaterna bildar regering med SD kommer inte bli verklighet:  – Jag tror inte att det är aktuellt att Moderaterna och Sverigedemokraterna bildar regering efter valet 2018. Det är för stor skillnad för våra partier, för att det ska fungera. Jag upplever det som att man bara kan regera med partier som i väsentlig värdegrund har en någon liknande hållning. Jag upplever inte att Moderaterna och SD har det, säger Lars-Ingvar Ljungman till Metro. 

Kan du konkretisera på vilka sätt ni skiljer er åt? 

– Först och främst har du migrationspolitiken där Sverigedemokraterna på något vis har ställt sig vid sidan om det alla andra partier har uppfattning om. Men sen är det en del andra frågor också. SD på riksnivå betraktar inte jag som ett borgerligt parti, inte minst i ekonomiska frågor där de ligger närmre Socialdemokraterna än Moderaterna. Därför finns det andra frågor där jag bedömer att man inte har möjlighet att man kommer överrens, säger Lars-Ingvar Ljungman. 

► LÄS MER: Statsvetare: Orealistiskt att SD skulle bilda regering med M och KD

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro