ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M-studenter hotas efter "strejkbrytarbuss"

Josefin Svenberg · 19 Jun 2013
Uppdaterad 19 Jun 2013

I strid mot den pågående strejken har Fria Moderata studentförbundet startat en egen busslinje. Tilltaget får skarp kritik. Vice ordförande: Fått hotfulla sms och telefonsamtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Bergseth

Vid midnatt natten till onsdagen bröt den omfattande busstrejken ut i bland annat Stockholm. Sju timmar senare började Fria Moderata studentförbundet, FMS, köra gratisbussar på linje 3 mellan Karolinska Sjukhuset och Södersjukhuset.

I ett pressmeddelande målar FMS upp initiativet med de två hyrda minibussarna – med Högerjuristernas respektive Handelshögerns ordföranden bakom rattarna – som en kompensation "för Kommunals ansvarslösa kompromisslöshet". De har döpt den till Amalthealinjen efter strejkbrytarskeppet som sprängdes i Malmö 1908.

Och kritiken har inte låtit vänta på sig.

– Det har varit extremt mycket negativ, och faktiskt till och med hotfull, feedback. Jag har personligen fått sådana sms och telefonsamtal. Det kanske man får räkna med, men det har verkligen varit genomgående och väldigt påtagligt, säger Alexandra Ivanov, vice ordförande för FMS.

Reaktionerna från bussresenärerna har dock varit av annan karaktär.

– Överlag har det varit väldigt positivt, men jag vet inte hur mycket de har reflekterat över själva situationen, säger Alexandra Ivanov.

LÄS MER: Moderat ungdomsförbund kör buss under strejken

Att FMS valde att ersätta just linje 3 förklarar de med att många Kommunalanställda arbetar på Karolinska och Sös, och att det är långt för dem att gå från tunnelbanan till sina jobb.

– Om man vill göra en sådan här manifestation kan man lika gärna hjälpa människor som kanske behöver det. Vi har faktiskt skjutsat två gravida kvinnor och en hel del äldre också.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger till TT att M-studenternas tilltag är "oacceptabelt" och att FMS borde ha respekt för busschaufförerna "när de vet vilka villkor de har".

– Alla frågor har två sidor. Vi tycker att Kommunal var väldigt orimliga i just den här frågan och att ta ut i princip hela Stockholms kollektivtrafik – som planerna ändå är för tillfället – känns kanske inte som ett rimligt sätt att använda särlagstiftningen som facken ändå åtnjuter, säger Alexandra Ivanov.

LÄS MER: Det här handlar konflikten om

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro