ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M-toppens kritik mot Orbáns parti i EU: Bör inte vara kvar”

Anton Gustafsson · 22 Feb 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Tomas Tobé (M) vill inte att Viktor Orbán och hans parti Fidesz sitter kvar i samma partigrupp som Moderaterna i Europaparlamentet.

Tomas Tobé (M) vill inte att Viktor Orbán och hans parti Fidesz sitter kvar i samma partigrupp som Moderaterna i Europaparlamentet. Foto: TT.


M och KD sitter i samma partigrupp som den ungerske premiärministern Viktor Orbáns kontroversiella parti Fidesz. Nu kräver Moderaternas toppnamn i EU-valet att Orbáns parti ska gå ur gruppen. "Det är dags för Fidesz att lämna", säger Tomas Tobé.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i partigruppen EPP i Europaparlamentet. I samma grupp sitter även det ungerska regeringspartiet Fidesz.

Det har länge pågått en debatt om det högerpopulistiska Fidesz ska få sitta kvar i partigruppen. Flera tunga namn, som EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och EU-parlamentariken Gunnar Hökmark (M), har den senaste tiden sagt att de vill att Fidesz ska kastas ut.

Nu stämmer även Moderaternas toppkandidat till EU-valet Tomas Tobé in i kritiken.

– Jag är mycket kritisk till utvecklingen i Ungern och anser inte att Fidesz bör vara kvar i partigruppen, det är dags för dem att lämna nu, säger Tomas Tobé.

Ungerns regeringsparti Fidesz är minst sagt kontroversiellt. Partiet anklagats för att stegvis nedmontera demokratin i landet. Landets inskränkningar av fria medier, urholkning av rättsväsendet och hantering av flyktingar har väckt protester runt om i världen.

EU har inlett ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern. En sådan process väcks bara om EU anser att något land bryter mot de demokratiska värderingarna.

– Angående Ungern är det uppenbart att regeringens nedmontering av rättsstaten strider mot EU:s grundläggande värden. Moderaterna står därför bakom det artikel 7-förfarande som nu pågar gentemot Ungern, vilket i förlängningen kan leda till att landet fråntas sin rösträtt inom EU, säger Tomas Tobé (M).

Ungern är också det första och enda land i EU, som av det oberoende forskningsinstitutet Freedom house, inte anses vara en fri demokrati i institutets senaste rapport.

Tomas Tobé tycker dock inte att Moderaterna legitimerar Fidesz och Viktor Orbáns handlande genom att sitta i samma partigrupp som partiet.

– Nej, precis som att inte Socialdemokraterna kan anklagas för att legitimera utvecklingen i Rumänien genom att sitta i samma partigrupp som regeringspartiet där, säger Tobé.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro