ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

M vill förbjuda "moralpoliser" – "svårt att bedöma omfattningen"

David Peterson · 22 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
Moderaternas rättspolitisk talesperson Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson.

Moderaternas rättspolitisk talesperson Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson. Foto: TT


Moderaterna vill införa ett förbud mot det de kallar "moralpoliser" i utsatta områden. Förslaget är ett steg mot att minska hedersförtrycket, enligt partiet. Men poliser som arbetar i områdena är osäkra på om lagstiftning får betydelse.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen presterade Moderaternas rättspolitisk talesperson Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson, tre förslag som ska motverka hedersförtryck.

– Vi vet om att det här är ett stort problem i många utsatta områden, sa Tomas Tobé på en pressträff.

Men det är oklart hur stort problemet är. Därför vill Moderaterna också att det görs en kartläggning av hedersförtrycket.

Niclas Andersson är lokalpolisområdeschef i Järva och han håller med om att det är svårt att uppskatta hur stort problemet är.

– Vi får information om att det förekommer. Att det finns personer som har synpunkter på vilka som är på torget, på hur man är klädd och vad man gör. Men jag har väldigt svårt att bedöma omfattningen, säger han.

Av de ärenden som Niclas Andersson kommit i kontakt med är det få som lett till anmälningar.

Hans kollega i Vivalla i Örebro, kommunpolis Fredrik Malm, har inte sett förslaget men han skriver i ett sms att han inte känner till några fasta ”moralpoliser” i det område där han arbetar.

”Jag tror inte att det kommer ha någon praktisk betydelse då det enligt min erfarenhet inte är så tydligt när man moraliserar,” skriver han om Moderaternas förslag i sms:et.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro