ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

M9 är inte värd 101 700 kronor”

Ola Jacobsen · 25 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Klicka på bilden för större version

Klicka på bilden för större version


Analys: Knivskarp men dyr ­kamera

klar

Artikellänk är kopierad

Diskret formgivning och hög optisk och mekanisk kvalitet borde göra Leica M9 till den perfekta reportagetkameran. Det är den inte. Kameran, med sitt pris på 101 700 kronor med objektiv, väcker för stor uppmärksamhet. De som vet vad det är är nyfikna och vill titta närmare, de som inte vet ser att det är något konstigt och vill titta närmare. Men uppmärksamhet kan ju också vara kul.

Ett ännu större problem är den brusiga sensorn. Bruset hänger ihop med ­ka­me­ratypen. Eftersom objektivet sitter så nära sensorn fallet ljuset brantare mot sensorns utkanter än på spegelreflex­ka­me­­­ror. Därför använder Leica en annan typ av sen­sor, som tyvärr ger betydligt mer brus än alla andra fullformatskameror på marknaden. Redan vid ISO 400 kan man ana brus­tendenser och allt över ISO 800 är oanvändbart, om man inte låtsas att bruset är Tri-X-korn.

Det är inte bara M9:ans yttre som är från förr. Även funktionerna är minst sagt daterade. Ingen autofokus, nästan ingen automatik över huvud taget. Upplösningen på den lilla skärmen och menyerna leder tanken till kontrollrummet i ett östtyskt kärnkraftverk, till Leica-fansens förtjusning.

Under bra ljusförhållan­den levererar ­Leica M9 knivskarpa bilder med fan­tastisk färgåtergivning. Så för den som mest fotograferar i bra ljus och har 62 500 kronor och några gamla Leica­objektiv liggande hemma är det ett ro­ligt köp. Det är en kamera som pryder sin plats, dinglande på magen. För alla andra finns betydligt bättre och billigare alternativ.

4 saker vi gillar med Leica M9

Fullformat. Bildsensorn är lika stor som det gamla filmrutan, 24 x 36 millimeter. Det gör att alla objektiv har sig verkliga brännvidd, särskilt värdefullt för vidvinkelobjektiv.

Utseendet. Leica M9 är en kamera som pryder sin plats på magen. Två grupper kommer köpa den här kameran: Leicafantaster och rika som gillar snygga prylar.

Välbyggd. Föregångarna i M-serien är kända för att hålla i princip ­vilken behandling som helst. Kanske i onödan, vem skulle vara ovarsam med en kamera för 100 000 kronor?

Passar gamla ­objektiv. Leica går mot strömmen och gör en kamera som fungerar med 55 år gamla objektiv – utan adapter. Men så gör de heller inte några objektiv med autofokus

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro