ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Machomän lever längre

Metro · 6 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Marie Ullnert/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

En studie från Karolinska institutet visar att män med maskulina intressen lever längre än män med mer mjuka intressen, skriver Aftonbladet.Studien följde 49 000 män som mönstrade för lumpen 1969. De fick svara på frågor om sina intressen och jobb och svaren betygsattes sedan på en femgradig skala från mest maskulin till minst maskulin.Studien visade att dödligheten bland männen var nästan dubbelt så hög bland dem som hade rankats som minst maskulina. – Resultaten är inte så märkliga som vi först tyckte. Män kan känna en stor stress av att leva upp till de machoideal som fins i samhället. Det i sin tur leder till att många mår dåligt och kanske tar större risker, säger Anna Månsdotter, en av forskarna bakom studien, till Aftonbladet.

Andra forskare är dock skeptiska till studien.

– Spontant blir jag lite skeptisk när jag hör detta. Jag har inte tagit del av hela rapporten så jag kanske har missat något. Men det kan ju vara så att en man som vågar vara mjuk är just trygg och självsäker vilket ju är maskulint, säger Helena Hill, genusforskare vid Södertörns högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro