ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mackarna tar vinsten när oljepriset sjunker

Mats Olsson/TT · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Priset på råolja är det lägsta på sex år. Sedan i juni har priset mer än halverats.

Men bensinpriset på macken hänger inte med neråt lika mycket.

En förklaring är att bensinbolagen tjänar mer pengar i dag på bensinförsäljningen jämfört med för några år sedan.

Sedan i juni har råoljepriset fallit från 115 dollar per fat till under 47 dollar per fat. Ökad produktion i USA och en allmänt svag ekonomisk konjunktur i världen har tryckt ner världsmarknadspriserna.

Men priset på bensin på svenska mackar har sedan juni till december 2014 minskat från 14,98 kronor per liter till 12,64 kronor per liter, ner 2,34 kronor per liter. Den främsta förklaringen till att bensinpriset i Sverige inte faller lika mycket som oljepriset är att den svenska kronan försvagats kraftigt mot dollarn som används för prissättning av olja.

Ökad vinst

Av priset på bensin utgörs det mesta av skatter. Knappt hälften är råvara och bensinbolagens marginaler. Den sista faktorn har förbättrats rejält de senaste åren. För fem år sedan var bruttomarginalen på en liter bensin under en krona. I december 2014 hade marginalen stigit till 1,47 kronor per liter, enligt branschorganisationen SPBI. Bara sedan i juni har marginalen förbättrats med 11 öre per liter, enligt SPBI:s statistik.

– Då ska man komma ihåg att bensinbolagen hade väldigt dålig lönsamhet. De har haft ett behov av att öka sina marginaler. I dag tjänar man pengar på bensin, det gjorde man inte för några år sedan, säger SPBI:s vd Ulf Svahn.

Dålig konkurrens

Bensinbranschen i Sverige är ett så kallat oligopol. Ett fåtal aktörer dominerar marknaden och branschen kritiseras ofta för bristande konkurrens. Motormännens pressansvarige Mikael Högskog pekar på att det är stor likriktning i prissättningen och att bensinbolagen brukar vara snabba med att höja priserna men inte riktigt lika kvicka i vändningarna när priserna faller.

– Det skulle ju vara önskvärt för konsumenterna att få se mer effekter av det fallande oljepriset, säger Mikael Högskog.

Ulf Svahn säger att konkurrensen i Sverige fungerar. Enligt honom är ett bevis för det är att bensinbolagen har lägre marginaler i Sverige än i våra grannländer.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Olsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro