ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mackornas svar på en supergrupp – så gör du en patty melt

Jonas Cramby · 26 Jan 2019
Uppdaterad 26 Jan 2019
Patty melt är den perfekta blandningen av macka och hamburgare.

Patty melt är den perfekta blandningen av macka och hamburgare. Foto: Brent Hofacker/Alamy


Tänk om det fanns en macka som smakade som en hamburgare? Det finns det! En Patty melt tar köttpucken och den karamelliserade löken från en hamburgare, den smälta osten från en grilled cheese och surdegsbrödet från en reuben och bildar tillsammans mackornas motsvarighet till supergruppen Traveling Wilburys.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingredienser, 4 mackor:

8 skivor gott vitt surdegsbröd400 g köttfärs av högrev3 gula lökar1 stjärnanis150 g comté, gruyère eller appenzellerketchupsmör till stekningsalt och svartpeppar

Gruyère passar bra till en patty melt.
Gruyère passar bra till en patty melt.

Gör så här:

Dela färsen i fyra delar och forma till puckar lite större än brödet pressa inte. Stek dem i svinhet gjutjärnspanna utan fett så att du får god karamellisering, ställ åt sidan och salta och peppra. Det gör inget om de fortfarande är lite rare.

Vrid ner värmen och stek sedan skivad lök i smör i samma panna så att all god köttsmak inte går till spillo. Lägg i hel stjärnanis. Tycker du att det tar lång tid att få löken vackert karamelliserad kan du tillsätta några matskedar vatten och låta det långsamt koka bort, cirka 20-30 minuter totalt tar det nog. Smaka av med salt och peppar.

Rosta ena sidan av brödskivorna i en torr teflonpanna på medelvärme. Lägg riven ost på den rostade sidan, en köttfärspuck, den karamelliserade löken (ta bort stjärnanisen), mer ost och avsluta med en brödskiva till med den rostade sidan mot osten. Låt mackan sedan brynas i lugn och ro under press av en stektyngd eller stekspade så att osten får tid att smälta ordentligt – 5 till 8 minuter per sida är perfekt, så se till att ha plattan på medelvärme.

Halvera mackan och dippa i ketchup och ät med en pickle.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro