ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Macron: "Vi kommer att bygga upp Notre-Dame"

David Peterson, Jesper Lindqvist · 15 Apr 2019
Uppdaterad 16 Apr 2019
Elden startade under måndagskvällen på katedralens vindsvåning.

Elden startade under måndagskvällen på katedralens vindsvåning. Foto: Thibault Camus/TT


Katedralen Notre-Dame i Paris stod under måndagskvällen i lågor. Eld och rök syntes under kvällen över stora delar av Paris, katedralens huvudspira har kollapsat och taket är illa skadat. Men Notre-Dame ska återuppbyggas. "Det är vårt öde", säger den franska presidenten Emmanuel Macron i et uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Branden startade under måndagskvällen i den flera hundra år gamla katedralen, som är en av världens mest kända och välbesökta byggnader. Tjock svart rök kunde tillsammans med höga lågor ses stiga mot himlen från stora delar av Paris under kvällen.

Notre-Dame har under den senaste tiden genomgått en renovering, vilket den franska brandkåren uppger kan ligga bakom branden. Enligt Le Figaro ska elden ha startat på katedralens vindsvåning, och lågorna spred sig sedan mot byggnadens tak.

Hundratals människor samlades under kvällen utanför katedralen, och blev vittnen till när Notre-Dames huvudspira plötsligt kollapsade i lågorna.

Macron ställer in tal

Vid 20-tiden på kvällen hade det ännu inte kommit några rapporter om skadade personer, och såväl personal som turister hade enligt Le Parisien evakuerats.

Frankrikes president Emmanuel Macron skulle under måndagskvällen ha hållit ett tal till nationen, men detta ställs nu in med anledning av den omfattande branden.

”Mina tankar går till alla katoliker och alla fransmän. Som alla våra landsmän är jag sorgsen över att se den här delen av oss brinna”, skriver presidenten på Twitter.

Byggandet av den enorma katedralen Notre-Dame inleddes redan på 1100-talet, och är en av världens första gotiska katedraler.

Enligt Le Parisien har åklagarkammaren i Paris inlett en utredning kring hur branden startade.

Ska byggas upp

På måndagskvällen tog sig Emmanuel Macron till katedralen där han uttalade sig för reportrar.

– Vi kommer bygga upp den här katedralen igen, tillsammans. För det är vad fransmännen förväntar sig, för att det är vad vår historia förtjänar och för att det är vårt öde, sa han enligt Le Monde.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro