ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mad men” är här igen

Michael Friedson / Metro world news · 29 Mar 2012
Uppdaterad 29 Mar 2012
”Jag gillar verkligen att prata om serien. Jag är stolt över den”, säger ”Mad men”-stjärnan Jon Hamm. Tvåa från höger.

”Jag gillar verkligen att prata om serien. Jag är stolt över den”, säger ”Mad men”-stjärnan Jon Hamm. Tvåa från höger.


Den amerikanska säsongspremiären av Mad men” för en vecka sedan är det mest sedda i seriens historia. På söndag har den 5:e säsongen premiär på Kanal 9. Wkd har träffat stjärnan Jon Hamm.

klar

Artikellänk är kopierad

Du har sagt att om du inte etablerat dig som skådespelare när du fyllde 30 så skulle du sluta. Vilken var din plan B? – Jag hade aldrig en plan B. Jag har sällan en plan A, och ännu mer sällan en plan B. Jag var 28 eller 29 år när jag slutade jobba som servitör men jag såg pragmatiskt på det. Jag ville inte vara den där killen som närmar sig 50 år och delar ut porträttbilder. Om jag fortfarande inte fått jobb vid en viss tidpunkt skulle det ha varit dags att gå vidare, säger Jon Hamm. 

Du hade små roller på tv ett tag. Vad fick dig att tro på att du var unik? – Troligen en kombination av dumhet och envishet. Jag tror inte någon åker till Kalifornien – och ställs inför oddsen där – utan att ha en hälsosam övertygelse om att ”jag hör hemma här”. Jag förstod processen. Ibland blir du utvald, ibland inte.

Du är 41 år, om ”Mad men” inte hade blivit en succé – skulle du ha en livskris nu? – Det hade jag troligen. [skratt] Absolut. 40 är åldern  då alla börjar mäta framgångar. Jag är rätt nöjd med mitt liv, min relation och var alla pjäser är på spelbordet. Det kunde ha varit mycket värre, antar jag. 

Närmar du dig rollen som Don Draper som om du vore hans hemliga, verkliga identitet Dick Whitman som spelar Don Draper? – Ibland. Det är en viktig distinktion att förstå eftersom Don Draper är en rollfigur som spelar en roll. På ett sätt, undermedvetet eller medvetet, är han alltid Dick. Men man får en mycket bättre bild av det när han är i Kalifornien. Han är mycket mer avslappnad och lugn och behöver inte hålla uppe sin fasad där.

Scenerna i Kalifornien känns nästan som en annan serie? – De är väldigt annorlunda. När jag är på reklambyrån som Don är jag den här presentabla och tysta alfa-hanne skapelsen. Reklambyrån är en sådan kreativ plats där folk släpper på ångan och Roger ständigt kläcker skämt eller Peggy och Stan är på varandra. Jag är rektorn eller läraren som säger ”Kom igen allihop! Till arbetet!” Det är en trevlig kontrast att ha ett strängt centrum i en galen värld.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Friedson / Metro world news
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro