ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madeleine, 19, sitter en vecka i rullstol – vill testa livet som funktionshindrad

· 24 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015
Det har varit en lärorik vecka för Madeleine Sandemo.

Det har varit en lärorik vecka för Madeleine Sandemo. Foto: Privat


Madeleine Sandemo, 19, testar just nu livet som funktionshindrad. Hon säger att projektet har gett henne många viktiga lärdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hon går på vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan i Uppsala. När det blev dags för eleverna att göra sitt projektarbete visste Madeleine sedan länge vad hon ville göra: att sitta i rullstol i en vecka.

– Jag ville göra något praktiskt, något som jag skulle kunna ha nytta av, säger hon.

► LÄS MER: Personal hjälpte inte funktionshindrad – fick krypa av planet

Parallellt med utbildningen arbetar hon på ett LSS-boende. Det var bland annat därför Madeleine ville testa livet som funktionshindrad. När Metro pratar med henne har hon suttit i rullstol i fem dagar.

Hon säger att projektet har varit lärorikt.

– Folk tittar på mig på ett annat sätt, som att de försöker ta reda på vad som är fel med mig. Och jag har lärt mig hur skönt det är när någon kör rullstolen, för man blir väldigt trött av att köra den själv, säger hon.

Projektet pågår 24 timmar om dygnet. Hon sover på soffan där hemma, eftersom sängen ligger på ovanvåningen. Och alla de vardagliga sysslorna tar längre tid eftersom hon bara använder det ena benet till stöd.

Madeleine har sett några av de mörka sidorna med att vara funktionshindrad.

– När någon ska prata med en så tilltalar de alltid personen som kör rullstolen, inte den som sitter i den. Och häromdagen när jag och min bror åkte buss, så frågade busschauffören min bror varför jag var på bussen i stället för att åka färdtjänst, säger hon.

► LÄS MER: Amputerade kämpar genom Europa

Men hon har också förvånats över empatin hon stött på.

– Folk har verkligen varit hjälpsamma, säger hon.

Stig Nyman är styrelseordförande för Handikappförbunden. Han tror att Madeleines projekt är viktigt.

– Det låter som ett utomordentligt gott initiativ. Hon kommer att få kunskaper som hon inte kan skaffa sig på något annat sätt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro