ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madeleine, 26: Folk tror att gastric bypass är den enkla vägen

Linnea Carlén · 31 Jul 2015
Uppdaterad 31 Jul 2015
Madeleine Wall före och efter gastric bypass-operationen som förändrade hennes liv.

Madeleine Wall före och efter gastric bypass-operationen som förändrade hennes liv. Foto: Privat


Innan gastric bypass-operationen vägde hon 127 kilo. Tre år senare lever Madeleine Wall, 26, ett helt annat liv. Men en del har enligt henne en felaktig bild. "Det är tragiskt att det finns vissa som tror att man opererar sig smal."

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Wall, 26, funderade länge och väl innan hon ansökte om att få göra en gastric bypass. Hon hade försökt gå ner i vikt flera gånger utan att lyckas och mådde väldigt dåligt. 21 år gammal ansökte hon om att få genomgå operationen, men ansågs då för ung. Efter nya bedömningar och en väntan på nästan två år blev hon till slut godkänd, och opererades hemma i Gävle.

Innan operationen vägde hon 127 kilo. I dag, tre år senare, är hon 60 kilo lättare och ångrar sig inte en sekund.

– Jag mådde väldigt dåligt innan. Jag satt inne på mitt rum, umgicks inte med folk. Operationen fick mig att få mitt liv tillbaka. Nu är jag lycklig och tycker om att ha roligt. Jag skulle absolut inte välja att sitta hemma en helg då jag är ledig. Nu vill jag göra något hela tiden, säger hon till Metro.

LÄS MER
Amanda, 21, skrev ”fuck you” till vikthatarna – har delats av tusentals

sin blogg, där Madeleine numera skriver om livet i stort, har hon berättat om viktresan, den senare bukoperationen och de många träningspassen som förde henne dit hon är i dag.

Något som gjort henne lätt nedslagen är en enligt henen utbredd uppfattning om att en gastric bypass-operation skulle vara en lätt utväg för den som vill gå ner i vikt.

– Det är tragiskt att det finns vissa som tror att man opererar sig smal. Det är väldigt tråkigt. Det är tyvärr en otroligt många som går upp i vikt igen och det är för att man har missuppfattat vad operationen faktiskt går ut på, säger hon.

– I princip kan man smälla i sig en hel pizza efter operationen och må dåligt om det är det man vill. Tyvärr är det många som får fel bild. Läkarna säger att man går ner ungefär 50 procent av sin övervikt i och med operationen, fast efter ett år eller två vänder det och man kan gå upp igen.

En ny studie från Lunds universitet visar att nästan hälften av alla personer under 18 år som gjort en gastric bypass-operation mådde psykiskt dåligt före operationen, och nästan 20 procent mådde fortfarande dåligt efter ingreppet. Kajsa Järvholm, psykolog vid barnöverviktsenheten Region Skåne i Malmö och doktorand på institutionen för psykologi vid Lunds Universitet, säger till P3 Nyheter att vården behöver lyfta frågan kring psykisk ohälsa hos unga personer som genomgår fetmakirurgi, vilket studien pekar på.

LÄS MER
Marion, 22, pressade vikten med bantningspiller – höll på att dö tre gånger

– Till exempel jag själv var ju ändå ung och jag mådde så psykiskt dåligt. Däremot tycker jag att det är väldigt dåligt att det bara kan ta någon månad från att du kommer på idén att du vill operera dig till att du ligger på operationsbordet. Där är det fel, för många inser inte vad en operation innebär, för det finns de som opererar sig och tror att man opererar sig smal.

– Det är ett verktyg för att gå ner i vikt, men man måste även se till att göra en livsstilsförändring.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro