ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madeleine, 34, tvingades avliva lilla Bosse – efter säljarens bluff

Johan Wikén, Linnea Bergman · 7 Sep 2017
Uppdaterad 7 Sep 2017
Lilla Bosse fick bara några dagar med sin nya familj.

Lilla Bosse fick bara några dagar med sin nya familj. Foto: Privat


Allting verkade vara i sin ordning när Madeleine Rahm och hennes familj hämtade hundvalpen Bosse. Fem dagar senare var han död. Det var som ett slag i ansiktet”, säger Madeleine.

klar

Artikellänk är kopierad

Den illegala handeln med hundvalpar har ökat de senaste åren. Under årets sex första månader har 192 smugglingsärenden rapporterats, enligt Jordbruksverkets statistik.

De insmugglade valparna säljs ofta på annonssajter till intet ont anande privatpersoner.

En som har drabbats är Madeleine Rahm, 34 år. När hon och hennes familj såg den lilla bulldogvalpen Bosse i en Blocketannons blev de omedelbart förälskade. Priset var 15 000 kronor – och de bestämde sig för att slå till.

– Vi hörde av oss och hon som sålde verkade jättetrevlig, säger Madeleine Rahm.

De hade inte haft hund tidigare och följde därför Jordbruksverkets råd. Efter att ha fått papper på att den franska bulldogen var besiktigad, chipmärkt och dubbelkollat uppgifterna med en veterinär så åkte familjen de 40 milen från Norrköping till Helsingborg.

De mötte upp säljaren på ett koloniområde och allting verkade vara i sin ordning. Väl hemma i Norrköping började problemen.

– Efter tre dagar märkte vi att han var slö, han började få diarré och kräkas. Till slut åkte vi in till veterinären.

Bosse fick dropp och de kunde åka hem igen. Men dagen efter var han jättedålig och familjen fick åka till Linköping för akutvård.

– De sa på direkten att det inte fanns något att göra. Fem dagar hade vi honom, sedan var han död. Det var som ett slag i ansiktet, säger Madeleine Rahm.

Ett par dagar in i sorgen hittade Madeleines mamma en tidningsartikel om en familj som köpt en smuggelhund.

– Det var som att läsa om oss själva.

Madeleine Rahm tillsammans med nya valpen Atlas.
Madeleine Rahm tillsammans med nya valpen Atlas.Foto: Privat

Mannen i artikeln hade hämtat hunden på ett koloniområde i Helsingborg och tvingats avliva den eftersom den blivit sjuk i Giardia, en parasit som är vanlig bland smuggelhundar. Madeleine Rahm hörde av sig till mannen och bestämde sig sedan för att berätta om vad hon varit med om i medier.

– Det var flera som hörde av sig som hade köpt valpar från samma ställe. De var förtvivlade och undrade vad de skulle göra.

Familjen har polisanmält säljaren och även veterinären som intygade att Bosse var frisk.

– Jag vill göra det jag kan för att andra ska slippa gå igenom samma sak som vi gick igenom, säger Madeleine Rahm.

Trots den hemska upplevelsen i maj beslutade sig familjen för att köpa valpen Atlas. Den här gången från en välkänd kennel.

pil
Varningssignalerna när du köper hund

– Säljaren låter dig inte träffa valpen i dess hemmiljö. Ställ krav på att få träffa valpens mamma. Är valpen född i Sverige ska dessutom mamman finnas med i det centrala hundregistret, du kan begära att få se mammans registrering som bevis.

– Säljaren undviker att ge dig sina personuppgifter. Se till att få ordentlig information om säljaren, du kan begära en köpehandling med utförliga uppgifter. Mellanhänder vill att du ska veta så lite som möjligt för att de ska vara svåra att spåra.

– Säljaren ger dig ett lågt pris. Kolla upp vad en valp brukar kosta, är priset för bra för att vara sant så är det ofta det.

– Säljaren har ingen hälsorapport att ge dig. Kräv att hunden är grundvaccinerad och att det finns ett besiktningsintyg från veterinär som är högst en vecka gammalt.

– Säljaren uppger att du ska få stamtavlan senare. Det kan vara ett tecken på att en sådan inte finns, begär att få hundens stamtavla omgående om sådan uppges finnas.

– Om valpen har kuperade öron eller svans ska du se upp. Det är förbjudet i Sverige och valpen är troligtvis född utomlands.

Källa: Källa: Jordbruksverket

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro