ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madeleine fick en dotter i New York

METRO - TT · 21 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014

Prinsessan Madeleine födde en dotter tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Just nu skjuts det kunglig salut i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Som sig bör dundrar 21 skott ut över staden från Skeppsholmen, en stad där det för tillfället är två plusgrader och ett lätt regn.

►Såhär reagerar världen på Sveriges nya prinsessa

Eftersom den nya prinsessan är född i New York och inte i Sverige, så har den så kallade vittnesbekräftelsen inte gått till som den brukar.

Enligt ett pressmeddelande från hovet kommer två läkare på det aktuella sjukhuset, i ett särskilt intyg till kungen, bekräfta att de deltagit under födseln och att barnet verkligen är prinsessan Madeleines dotter.

Klockan 22.41, lokal tid i New York, fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter.

Den lilla flickan föddes på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center och Chris O'Neill var med på sjukhuset under hela förlossningen, meddelar hovet på sin hemsida.

– Både mor och dotter mår bra, säger Annika Jeppsson, pressekreterare vid Hovet.

►Här kan du gratulera själv

– Allting har gått bra och enligt planerna. De är naturligtvis lyckliga, säger Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid Hovet, till Metro.

– Hela kungafamiljen är informerad och gläds med prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, säger Annika Sönnerberg.

Någon officiell uppgift om flickans längd och vikt har hovet ännu inte gått ut med.

►Det blir knappast en kunglig Ulla

Dottern föddes alltså klockan 04.41 svensk tid och hovet meddelade på fredagsmorgonen att fler detaljer om födseln kommer att meddelas under dagen. Senare uppgavs  att Christopher O'Neill kommer att möta medier med anledning av födseln. Pressmötet ska hållas på sjukhuset klockan 18 i kväll, svensk tid.

Sjukhuset där flickan föddes grundades redan 1771 och anses som ett av de främsta i världen, men rankades dock bara som sjua i USA av U.S. News and World Report.

New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center har drygt 2 400 sängplatser, vilket gör det till ett av de största icke vinstdrivande sjukhusen med en icke-religiös profil i USA. Sjukhuset är knutet till två medicinska universitet: Columbia University Medical Center och Weill Cornell Medical Center.

►Bildspel: Från ”tihi” till föräldraskap

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

►Efter födseln – detta händer nu

Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, får nyheten när TT ringer upp honom på morgonen.

– Nej, vad trevligt! utbrister han.

– Fast barnet kom lite tidigare än beräknat. Ingen i kungafamiljen är ju på plats i New York. Nu får de väl ge sig iväg direkt.

Sten Hedman är glad för Madeleines skull:

– Det här lär öka Madeleines popularitet. Hon har ju varit lite kaxig och kört sin egen stil, och fått en partyetikett på sig, vilket är lite orättvist, säger han.

►”Tihi”-skämten flödar på Twitter

Sten Hedman tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

– Barn ökar per automatik populariteten. Det var så när kungen och Silvia fick barn, och när Victoria fick barn. Det här är knappast ett barn som kommer att hamna på någon tron, men det kommer att bli mycket uppmärksammat ändå, säger han.

Han tror inte det är någon risk att Madeleines dotter blir mer amerikansk än svensk.

– Det hade varit roligare om barnets fötts här hemma, och hade det varit Viktoria hade det nog inte varit möjligt eller lämpligt att föda utomlands. Men familjen kommer nog att sköta det här på rätt sätt. Flickan kommer nog att vara hemma rätt så mycket. Jag tror inte hon blir amerikansk, säger Hedman.

Republikan: Hoppas att barnet får växa upp som ett vanligt barn

Olika röster om kungahusets nyaste medlem:

– Det är ju jätteroligt för dem att de har fått barn men jag har svårt att se att det är så himla intressant för oss andra, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande i Republikanska föreningen.

– Det är alltid roligt för människor som vill ha barn att få barn.

Sydow Mölleby hoppas att det här barnet får växa upp som ett vanligt barn.

– Victoria sade ju att hennes dotter skulle uppfostras som ett vanligt barn men hon är ju uppenbart en skyltdocka. Det kan man ju hoppas att det här barnet får slippa och det är kanske större chans för henne eftersom de har flyttat härifrån.

Hovexperten Roger Lundgren tror inte att uppståndelsen kommer att bli lika stor kring Madeleines dotter som det blev när kronprinsessan Victoria födde Estelle.

– Eftersom Estelle har en framskjuten plats i tronföljden och blir drottning med all sannolikhet en dag, så är det klart att det är mycket, mycket större. Nu vet vi ju inte än vilken position detta barn kommer att få i kungahuset, vilka eventuella titlar och vilken position det får för familjen, säger Roger Lundgren till TT.

Roger Lundgren tror att barnet kommer att ingå i tronföljden.

– I och med att kungen och regeringen lät Madeleine gifta sig och gav sitt samtycke, borde detta barn bli betitlat och ha arvsrätt till kronan, säger han.

För att ingå i tronföljden får barnet inte uppfostras katolskt, men pappan Chris O'Neill är ingen utövande katolik, poängterar Lundgren.

– Han tillhör den katolska kyrkan, men på bröllopet fanns ju inga katolska inslag. I dag bryr man sig inte så mycket om sådant där, säger han.

Av betydelse, för att ingå tronföljden, är även att barnet ska växa upp i Sverige.

– Men vi lever ju i en allt mer global värld i dag när människor rör på sig. Svenskar bor och verkar runt om i hela världen. Madeleine har ju själv sagt att hon avser dela sin tid mellan USA och Sverige, säger Lundgren.

– Jag är glad att det verkar ha gått bra, men har inga vidare synpunkter, säger författaren Herman Lindqvist, som när prinsessan Estelle föddes var betydligt mer frispråkig.

Han sade då till TT att han tyckte att Estelle lät som ett namn på en "nattklubbsdrottning" och att namnvalet var ett steg mot att det svenska kungahuset tappar sin glans.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO - TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro