ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madeleine springer för att hylla livet

Katarina Matsson · 23 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TJEJMILEN.  Bara 25 år gammal och gravid med tvillingar drabbades Madelene Öhlund av bröstcancer.På söndag springer hon Tjejmilen – för att minska risken för återfall och för att hedra väninnan Gunilla Selhammar-Johansson som gick bort till följd av bröstcancer tidigare i sommar. – Jag är livrädd för att få återfall, och motion minskar den risken. Gunilla fick återfall förra sommaren och dog i sommar, så jag har sett det på väldigt nära håll. Forskning är vårt enda hopp. Därför engagerar jag mig i Rosa bandet, säger hon.

När Madelene fick diagnosen gick det snabbt. Barnen förlöstes med kejsarsnitt sju veckor för tidigt för att hon skulle kunna påbörja cellgiftsbehandlingen. Samtidigt låg tvillingarna Amanda och Jonathan i kuvös på sjukhuset. Tiden som följde var intensiv. – Jag fick åka fram och tillbaka från Söderköping till Linköping med två bebisar för att få strålbehandling, säger hon. Hon har också fått veta att hon bär på ärftlighetsgenen BRAC 1. Båda brösten har opererats bort, men risken för att hon ska drabbas av äggstockscancer är 60 procent. – Bröstcancer är ingen sjukdom som går över, utan den finns alltid med i ryggsäcken. – Jag försöker ta vara på varje dag och leva mer i nuet, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro