ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Madsen döms till livstids fängelse

Linnea Bergman · 26 Sep 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018

Den danska ubåtsbyggaren Peter Madsen döms även i hovrätten till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Dessutom ska Madsen betala ett skadestånd både till Kim Walls föräldrar och till hennes pojkvän.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Madsens livstidsstraff ligger fast. Det beslutade i dag den danska hovrätten.

Enligt domen finns det flera särskilt försvårande omständigheter. Bland annat eftersom brottet bedöms ha varit planerat i detalj, ha varit hänsynslöst utfört och att Madsen har utnyttjat Kim Walls sårbara situation.

Peter Madsen ska även betala motsvarande drygt 238 000 danska kronor till Kim Walls mamma och pappa och 140 000 danska kronor till hennes pojkvän, enligt domen. Domstolen var helt enig i sin dom.

Den 25 april i år dömdes den danske uppfinnaren Peter Madsen till livstids fängelse för mordet. Men Madsen överklagade straffet till Østre Landsret, den danska motsvarigheten till hovrätten.

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark hade yrkat på att han skulle dömas till ett något mildare straff, på 14 till 16 års fängelse.

I slutet av förhandlingen fick Peter Madsen, som brukligt är, själv chans att säga några ord. Då vände han sig till Kim Walls anhöriga.

– Jag är väldigt ledsen för Kims släktingar och för vad som hände Kim Wall, sa han då.

Den svenska journalisten Kim Wall blev mördad den 10 augusti 2017 i samband med att hon följde med Peter Madsen på en tur i hans ubåt i Öresund för att göra ett reportage om honom.

Peter Madsen har själv tidigare sagt att Kim Wall råkade ut för en olycka. Men rätten bedömde inte den historien som trovärdig.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro