ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maffiaboss gripen på Sicilien

Alberto Infelise · 11 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Maffiaboss gripen på Sicilien Bernardo Provenzano på den enda bild polisen haft att jobba med under den 43 år långa jakten.

Maffiaboss gripen på Sicilien Bernardo Provenzano på den enda bild polisen haft att jobba med under den 43 år långa jakten.


Bernardo Provenzano fast i "Gudfadern"-byn

klar

Artikellänk är kopierad

Han anses vara "kungen" av maffian, mannen som de senaste 20 åren styrt Italiens "Cosa Nostra" tillsammans med Luciano Liggio och Totò Riina. Bernardo Provenzano, 73, greps i går av polisen i Corleone, en by nära Palermo på Sicilien.Bernardo Provenzano, med smeknamnet "Binnu", har gripits i ett litet hus på landet. Operationen genomfördes av Palermo-polisen tillsammans med specialenheter för bekämpning av organiserad brottslighet inom polis och myndigheter.

Den svårfångade maffiabossen gjorde inget motstånd och var inte beväpnad. Han har varit på flykt från rättvisan sedan 1963. Under de senaste 43 åren har Provenzano kunnat fortsätta leva i frihet i närheten av Palermo tack vare den starka lojaliteten i hans brottsnätverk. Byn Corleone är för övrigt världskänd genom "Gudfadern"-filmerna, där den fiktiva maffiafamiljen med samma efternamn härstammar just därifrån.

Han började sin karriär som "picciotto", en sorts springpojke i organisationen. Men på 70-talet besegrade han, tillsammans med Luciano Liggio och Salvatore Riina ("U Curtu", "Den korte" på svenska) och landsbygdsfolket från Corleone, den "traditionella" maffian från Palermo. Efter en serie lönnmord på rivaler, domare, politiker och journalister tillskansade de sig därefter kontrollen över droghandeln.

"Corleonesi"-gruppen bröt mot de gamla maffiareglerna som inte tillät mord på kvinnor och barn eller attacker mot statens ledning.

En märklig detalj i historien är att Provenzano under de 43 år han eftersöktes var "en man utan ansikte". Den enda bilden polisen hade av honom togs på det sena 50-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Alberto Infelise
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro