ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga härskare

Tomas Lundin · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt Sinnebilden av en mafioso. Välvårdad och aldrig särskilt bekymrad över att vara i klorna på polisen. Bilden visar mafioson Paolo Schiavone när han grips i Neapels hamn. 

Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt Sinnebilden av en mafioso. Välvårdad och aldrig särskilt bekymrad över att vara i klorna på polisen. Bilden visar mafioson Paolo Schiavone när han grips i Neapels hamn.  Foto: TT Bild


klar

Artikellänk är kopierad

Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt 
  Sicilianska poserar med ett stort beslag med falska sedlar.
Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt Sicilianska poserar med ett stort beslag med falska sedlar.Foto: TT Bild
Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt 
  Ett av många våldsdåd som den italienska maffian tros ligga bakom. Här är det inte på hemmaplan utan i tyska Duisburg.
Mafia Leaks ska bryta tystnaden om Italiens hemliga makt Ett av många våldsdåd som den italienska maffian tros ligga bakom. Här är det inte på hemmaplan utan i tyska Duisburg.Foto: TT Bild

En grupp italienska nätaktivister har startat en sorts Wikileaks för en i Italien minst lika påtaglig maktfaktor som staten – maffian.

Sajten är dels riktad till offer – butiksägare eller affärsmän som tvingas betala beskydd – dels före detta gangsters som vill avslöja hemligheter om verksamheten de lämnat, rapporterar italienska La Repubblica. Allt krypteras genom Tor-nätverket för att garantera anonymiteten för visselblåsarna. Uppgifterna förs sedan vidare till journalister och brottsbekämpande myndigheter.

Till skillnad från Wikileaks har Mafialeaks ingen karismatisk frontfigur. Tvärtom är personerna bakom mycket angelägna om att hålla sig borta från rampljuset av rädsla för maffians blodshämnd. Drivkraften är att bryta den kulturella tystnadsplikten om maffian – det som i Italien kallas ”omerta”.

– Det är färre än tio av oss och vi har familjer. Allt vi gör med Mafialeaks gör vi efter arbetstid och vi använder pengar ur egen ficka, säger en av grundarna till La Repubblica.

Enligt FBI finns runt 25 000 aktiva maffiamedlemmar i Italien, där organisationerna går under namn som Camorra, N'drangheta och Cosa Nostra.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro