ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Magdalena Andersson efter Metros granskning: Tullen måste använda skattepengarna effektivt”

Annica Ögren · 31 Aug 2018
Uppdaterad 31 Aug 2018
Finansminister Magdalena Andersson (S) är ansvarigt statsråd för Tullverket.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är ansvarigt statsråd för Tullverket. Foto: IBL/ Annica Ögren


Tullverket har varnat regeringen om allvarliga konsekvenser för samhället om de inte får extra budgetmedel för att bromsa införseln av illegala varor i landet – som göder den organiserade brottsligheten. Tullen måste se till att använda skattepengarna så effektivt som möjligt”, säger finansminister Magdalena Andersson, till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet skjutningar med kopplingar till gängkriminaliteten ökar i Sverige. Om tullen får utökade resurser skulle de, enligt Tullverket, kunna bromsa införseln av vapen – som även Polismyndigheten pekat ut som en anledning till antalet ökade gängskjutningar i landet. Det, menar tullen, skulle underlätta för andra myndigheter som till exempel polisen.

Ovanligt att regeringen ger önskad budget

Tullverket fick år 2018 drygt 1,8 miljarder i budgetmedel av regeringen. Det är 540 miljoner kronor mindre än vad myndigheten har begärt. I sitt budgetunderlag till regeringen har Tullverket klart och tydligt beskrivit att ett uteblivet anslag får allvarliga konsekvenser för samhället, som Metro skrivit om tidigare.

Eftersom Tullverket lyder under Finansdepartementet är det finansminister Magdalena Andersson (S) som är ansvarigt statsråd för myndigheten.

– Det är väldigt ovanligt att regeringen fullt ut ger myndigheterna varje krona de begär. Om vi gav alla myndigheter exakt vad de begärde skulle vi ha stora finanshål i statsfinanserna. Vi har prioriterat tullen i höstens budget och tullen får de största anslagsökningarna som de har fått på ett decennium, säger Magdalena Andersson.

Ser inte du allvarligt på utvecklingen med ökande gängskjutningen?

– Självklart, vi tar krafttag mot gängskjutningar och smuggling och därför har vi gjort en stor satsningen på tullen så att de med muskler ska kunna bekämpa den smuggling som vi ser. Vi gör stora satsningar på polisen också där de behöver muskler att bekämpa gängkriminaliteten. Men det innebär inte att alla myndigheter får varenda krona de pekar på, mer än de nödvändiga.

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.
LÄS MER
Lagen som bakbinder tullen: "Det drabbar alla"

Ni ger flera miljarder till andra myndigheter, här frågas det om några miljoner kronor. Varför skjuter ni inte till det när Tullverket varnat för så allvarliga konsekvenser?

– Det handlar om ett tiotal miljoner kronor i skillnad om vad de har önskat att få och vad de kommer att få. Men sådär kan man argumentera för varenda myndighet, då alla menar att det får förödande konsekvenser om de inte får mer pengar, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Vi som regering har ett annat ansvar och det är att se till att plus och minus i statskassan går ihop.

Foto: Annica Ögren.
Foto: Annica Ögren.

”Tullen måste använda skattepengarna effektivt”

Finansministern berättar att regeringen har skjutit till extra anslag till Tullverket som ska gälla de kommande åren och fram till 2020. Men enligt myndigheten är det ändå inte tillräckligt, då de menar att tullen ändå inte har råd att anställa fler i den omfattningen som krävs för att kunna bromsa införseln av illegala varor i landet.

– Vi ökar resurser till tullen och vi har gett dem ytterligare befogenheter i hur de arbetar. Men självklart måste tullen också se till att använda skattepengarna så effektivt som möjligt och utveckla sin verksamhet, säger Magdalena Andersson.

pil
Så jobbar Tullverket

Det som kännetecknar Tullverkets verksamhet är att den hanterar varuflödet som kommer in och ut ur Sverige. Tullverket är en brottsbekämpande myndighet vars huvuduppgift är att skydda liv, hälsa och miljö genom att freda landet från illegala varor. Det är också en fiskal myndighet som ska säkerställa att handeln i Sverige är konkurrensneutral. Tullverket är därför indelad i två huvudområden: Brottsbekämpning och Effektiv handel.

Brottsbekämpning

syftar till att förhindra att illegala varor förs in i Sverige. Här jobbar Tullverket mot smugglingsrelaterad brottslighet genom den personal som står på gränsen, den så kallade gränsskyddsverksamheten. Totalt är det 350-400 tulltjänstemän som ingår i gränsskyddsverksamheten.

Brottsbekämpningen består även av en tullkriminalverksamhet. Tullverket har förundersökningsrätt gällande exempelvis smugglingsbrott och bedriver därför utredningar på egen hand där de bedriver spaning- och underrättelseverksamhet, förhör, bevissäkring, genomför husrannsakningar och så vidare.

Effektiv handel

hanterar varuflödet när det gäller import och export. Syftet är att säkerställa att handeln med omvärlden är konkurrensneutral, vilket bland annat innebär att se till att företag och privatpersoner betalar tull och andra avgifter. Under 2017 hanterade Tullverket över sju miljoner deklarationer och säkrade nära sju miljarder kronor i uppbörd i form av tull och andra avgifter.

Källa: Källa: Tullverket. 

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro