ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Magnus och Magnus – perfekt mat i kul miljö

Carl Reinholdtzon Belfrage · 10 Nov 2011
Uppdaterad 10 Nov 2011
Magnus och Magnus blev Carl Reinholdtzon Belfrages första krogbesök för Metro Wkd.

Magnus och Magnus blev Carl Reinholdtzon Belfrages första krogbesök för Metro Wkd. Foto: Christina Blom


Ett restaurangbesök ska vara roligt, inte elitistiskt och snobbigt. Magnus och Magnus lyckas kombinera god mat med en parkettplats till Göteborgs nattliv.

klar

Artikellänk är kopierad

Syltad pumpa.
Syltad pumpa.Foto: Christina Blom
Terrin på anklever och griskind.
Terrin på anklever och griskind.Foto: Christina Blom
Lamm.
Lamm.Foto: Christina Blom

Jag avskyr det som i folkmun benämns som ”att gå ut och äta”. Alltså att gå på restaurang. Detta kanske är ett något märkligt uttalande från en person som de senaste tio åren arbetat som restaurangkritiker, har Michelin-guiden under sängen och helt planerar sin semester efter öppettiderna på en liten, liten restaurang utanför San Sebastian som heter Et-xebarri.

Men jag är fullkomligt ärlig. Låt mig förklara.

Begreppet ”att gå ut och äta” formades för mig redan som mycket liten då jag med min familj varje söndag gick ut och åt. Min mamma klädde upp mig i obekväma små kostymer och vattenkammade mig i en, för ett livligt barn som hellre ville sitta i ett träd, opassande sidbena. Väl på restaurangen spelades besynnerlig musik, uteslutande framförd på stråkar, man skulle sitta still med rak rygg och, värst av allt, man fick inte klinga med besticken.

Redan då formades min tanke om att ett restaurangbesök inte ska vara elitistiskt, snobbigt eller exkluderande, utan helt enkelt något roligt. Fun dining, inte fine dining. Med noga utvalda och väl tillagade råvaror naturligtvis, men i en rolig och trevlig miljö. Därmed inte sagt att man behöver äta på en cirkus, men gärna heller inte i en kyrka.

Och jag kan inte tänka mig ett bättre exempel på den här restaurangfilosofin än Magnus och Magnus – här kombineras hög gastronomi med fest och glamour.

Jag beställer M2:s ”4:a”: fyra rätter för 495 kronor. Det börjar perfekt med en spröd abborre med löjrom, blomkål och krondill. Blomkålskrämen är här stjärnan. Magisk. Sedan kommer en fin bit hummer tillsammans med en rolig dumpling innehållande kål, svamp och fläsk. Bra, men kvällens behållning ska visa sig vara en läcker anklevertallrik med gris, betor och körsbär. Helt fantastisk.

En liten bit mangoglass med frisk frukt blir en utmärkt avslutning. Svalt och subtilt efter en lång måltid. Men även miljön blir till en extra dessert – att titta ut bland de glada och livliga människorna runt den centralt placerade baren och vid borden i restaurangen.

Magnus och Magnus blir, ett par timmar in i middagen, som en blandning av ”Sex and the city” och Tore Wretman. Och har du riktigt tur får du sitta vid ett av de enorma fönstren som vetter ut mot den sprakande Magasinsgatan.

Det är som att uppleva stadens nattliv live på första parkett. På mjuka stolar och med ett gott glas vin i handen. Bara det är värt halva notan för denna perfekta restaurangupplevelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro