ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Magnus Uggla borde testa att spela i t-banan

metro · 4 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Sofia Talvik - Artist

klar

Artikellänk är kopierad

Spotify måste ge mer pengar till oss skivbolag så vi kan ge mer pengar till artisterna. Det sa Hasse Breithotz, VD på Sony BMG i TV för ett tag sen när Magnus Uggla valt att ta bort sin musik från musik­tjänsten. När jag såg det skrattade jag högt, för det fångade ju storbolagens anda så precist, så på pricken. I alla fall den första delen av meningen. "Mer pengar till bolaget" tänkte Hasse och tradeade bort sina artisters ersättning mot rea-aktier i ett miljardvärderat företag. Om Magnus Uggla tar ner sin musik från

Spotify för att han tycker att han får för dåligt betalt är hans val, men han borde inte bli förvånad över att majorbolagen i första hand ser om sin egen rygg snarare än sina artisters. För så har det ju alltid varit. Samtidigt är det lite lustigt att det alltid är artisterna som tjänat mest på sin musik som gnäller högst när miljonerna inte fortsätter trilla in på kontot. Metallica stämde Napster, Uggla tar ner sin musik från Spotify. Stackars rika människor.

Själv har jag aldrig tjänat några miljoner på min musik. Jag driver mitt eget bolag och försöker hitta nya sätt att sprida min musik varje dag. Storbolagen däremot letar nya sätt att tjäna pengar på sina artisters musik varje dag. Och de sätten blir färre och färre. Det är bara att inse att pengarna inte kommer att ligga i att sälja cd-skivor längre. Alla är överens om att det är för dyrt med 200 spänn för en plastbit, speciellt när man kan få musiken gratis på The Piratebay, eller streamad genom ­Spotify. En eloge till Daniel Ek och Martin Lorentzon som aktivt försöker förändra musikbranschen med Spotify. Jag kanske tjänar ännu sämre än en halvdan gatumusikant på att ha min musik där, men jag tjänar i spridning och publik. Jag kanske får fler konsertbokningar, säljer några extra plastbitar och i slutändan kanske Spotify får in mer pengar att betala upphovsmännen med. Och när det händer kommer i alla fall jag att vara glad att inte något storbolag tar 90% av mina intäkter. Och till Magnus Uggla kan jag bara säga: Fruängen-linjen i Stockholms tunnelbana verkar vara ett poppis ställe för musikanter, du kanske kan pröva lyckan där.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro