ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maharajornas vackra sagoland

Johan Öberg · 28 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Elefanter får hjälp att ta ett bad i sjön framför det väldiga fortet i Amber, som ligger utanför Rajasthans huvudstad Jaipur. 

Elefanter får hjälp att ta ett bad i sjön framför det väldiga fortet i Amber, som ligger utanför Rajasthans huvudstad Jaipur.  Foto: AP photo


Möt Rajasthans färgstarka människor och flotta palats

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen del av Indien har en sådan spännande ”Tusen-och en natt”-stämning som delstaten Rajasthan i väster.

Det karga ökenlandskapet kontrasteras av landets mest färggranna människor – kvinnor i glittrande röda sarier och män i väldiga rosa, gula eller lila turbaner.Fram till Indiens självständighet 1947 styrdes stora delar av Indien av feodala maharajor, som fått behålla sina små riken för kolonialmakten Storbritannien.Maharajorna levde i överdådig lyx och deras palats fylldes av det bästa hantverkarna kunde erbjuda. Skulle de resa hade de egna elefanter eller specialbyggda tåg – små palats på räls.Runt palatsen låg jaktmarker, där det ofta jagades tiger.Numera är de flesta av palatsen antingen stadda i förfall eller upprustade till luxuösa hotell. En del är svindyra, andra löjligt billiga att övernatta i.

Nu börjar det dessutom dyka upp läckra designhotell i gamla palats. Ett av de bästa exemplen finns i Devi Garh, nära Udaipur. Det ligger som en skinande gul dröm omgiven av grönska, med ökentorra berg i fonden. Det mest berömda av alla palats är tveklöst Lake Palace Hotel i Udaipur – en skinande vit gräddtårta från 1700-talet som upptar en hel ö i Picholasjön. I Jaipur, delstatens huvudstad, är alla fasader rosa sedan 1876 då maharajan välkomnade prinsen av Wales. I dag råder indiskt trafikkaos på gatorna, men folklivet är spännande och basarerna fyllda av traditionella jootiskor, marionettdockor, utsökt lokalt hantverk och prisvärt silversmide. Staden är välkänd för sina ädelstenar och den som kan något i ämnet kommer att kunna göra fina fynd här.

Och så finns ju det berömda Vindarnas palats, där hovdamerna förr spanade ut på folket, och strax utanför staden det väldiga fortet i Amber – ta chansen och rid elefant upp.Men det är svårt att hinna med att uppleva allt man vill i Rajasthan: den vackert blå staden Jodphur, Shekavatis märkligt målade städer, palatsen och borgarna i Chittor och Bundi, och så Mount Abu i bergen – en favorit bland nygifta indier – med makalösa gräddvita jaintempel, plus ett palatshotell så klart.

Och sist men inte minst Pushkar, ett litet kritvitt pilgrimsmål för hinduer runt en sjö i öknen – tankarna far i väg lite åt Greklandshållet, men de blå fönsterkarmarna saknas och havet här består av – sand.    

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro