ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mahmood, 23, flydde Syrien – ett år senare har han fått jobb i Sverige

Alva Forsberg Fierro · 4 Okt 2015
Uppdaterad 4 Okt 2015

Foto: Privat


Mahmood Al Hameed, 23, kom från krigets Syrien till Sverige för drygt ett år sedan. Nu har han lärt sig prata svenska och skaffat sig ett fast jobb. – Det är en fantastiskt godhjärtad kille, säger arbetsgivaren Jenni Edman.

klar

Artikellänk är kopierad

Det fem år långa kriget i Syrien har hittills tvingat omkring fyra miljoner människor att fly sitt hemland. En av dem är Mahmood Al Hameed från staden Homs. 

Flykten till Sverige var dramatisk. När kriget i Syrien bröt ut blev hans familj utsatt för regeringsmilitärens brutala våld.►LÄS MER: Assads fotograf smugglade ut fruktansvärda bilder från tortyrkamrar i Syrien Hans syster blev skjuten i huvudet i baksätet på en bil och hans pappa dödades av regeringssoldater på en och samma dag, skriver Örnsköldsvik Allehanda.

– Jag har förlorat allt, min pappa och syster. Resten av min familj är utspridd i Saudiarabien, Egypten, Libanon och Holland. Det är tufft att vara utan dem, säger han till Metro.

Först flydde Mahmood till Egypten och sedan till Italien. Den elva dagar långa flykten över Medelhavet var en mardröm.

– Vi var 50 personer i en liten båt och när vi kom fram kom italiensk militär och skjutsade oss till ett flyktingläger där jag bodde innan jag kom till Sverige.►LÄS MER: Barn torteras, skjuts och våldtas i Syrien

Den 28 maj landade han på Arlanda och fick så småningom komma till Kramfors. Trots att Mahmood bara varit 15 månader i Sverige pratar han redan bra svenska och nyligen fick han fast jobb som behandlingsassistent på Solgläntan i Väja. Den 17 april fick han uppehållstillstånd. 

– Det känns otroligt bra och jag känner mig stolt över mitt jobb, säger han. 

Tidigare har han jobbat på hemtjänsten i kommunen och hjälpt nyanlända flyktingar med svenska språket. 

– Hemtjänsten ringde häromdagen och erbjöd mig ett vikariat på 75 procent, men jag var tvungen att tacka nej eftersom jag fått jobbet på behandlingshemmet, säger han.►Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

Jenni Edman, delägare på behandlingshemmet, tvekade inte en sekund på att anställa Mahmood.

– Han talar både engelska, svenska och arabiska vilket är till stor nytta då vi även har arabisktalande på hemmet. Han väldigt positiv, driven och har en stark vision om att integreras i det svenska samhället. Dessutom är han empatisk och godhjärtad vilket är viktigt i yrket som behandlingsassistent, säger hon.  

Hon blev tipsad om Mahmood av två tidigare kollegor. 

– De lärde känna honom på ett kafé här i Kramfors och tyckte att han skulle passa bra. Han började jobba lite extra hos mig och sen blev han kvar, säger Jenni.►LÄS MER: Robin och Ellinor köpte hus till flyktingfamilj

Hemma i Syrien hade Mahmood hunnit läsa två år på civilingenjörsprogrammet och även om han skulle vilja studera vidare, så trivs han väldigt bra med sitt nya jobb.

– I framtiden vill jag nog fortsätta att jobba som behandlingsassistent. Man umgås med många människor och språket är nyckeln till att komma in samhället, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro