ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mahmood, 24, flydde Syrien – nu hjälper han andra ensamkommande

· 12 Maj 2016
Uppdaterad 13 Maj 2016
Mahmood Al Hameed har bara bott i Sverige i två år. Sedan dess har han lärt sig prata svenska, skaffat jobb, fått uppehållstillstånd och gjort en plan för framtiden.

Mahmood Al Hameed har bara bott i Sverige i två år. Sedan dess har han lärt sig prata svenska, skaffat jobb, fått uppehållstillstånd och gjort en plan för framtiden. Foto: Privat


Han kom till Sverige för två år sedan, lärde sig språket rekordsnabbt, fick uppehållstillstånd och började jobba som behandlingsassistent. Nu har 24-årige Mahmood ett nytt jobb som integrationsvägledare på ett HVB-hem, där han inspirerar andra unga att gå i hans fotspår.

klar

Artikellänk är kopierad

Mahmood Al Hameed bodde i Homs i Syrien när kriget bröt ut. Han studerade till civilingenjör och hade det bra, ”skitbra” som han beskriver det själv. Tills en dag när allting vände och han och familjen var tvungna att fly.

Flykten blev dramatisk, han förlorade sin pappa och syster innan familjen ens hade hunnit ut ur landet. Övriga familjemedlemmar splittrades och efter att ha varit i Egypten och Italien landade Mahmood på Arlanda den 28 maj 2014. Så småningom hamnade han i Kramfors där han lärde sig språket rekordsnabbt, fick vänner och till sist uppehållstillstånd och jobb inom kommunen.

Metro har tidigare skrivit om Mahmoods resa, och sedan dess har han tagit ytterligare steg i sitt liv. Han läser nu på Komvux och jobbar som integrationsvägledare. Något som är kämpigt, men värt för att komma vidare i livsplanen, berättar Mahmood.

►LÄS MER: Polisen Mustafa lär ensamkommande om Sverige – på dari

– Jag vill fortsätta jobba med människor. Jag är så tacksam, nöjd och stolt för att jag får chansen att göra det jag gör nu, säger han.

Än har han inte varit länge på nya jobbet på HVB-hemmet, men redan nu känner han att han kan göra skillnad och hjälpa unga som är i samma sits som han själv varit.

– Jag hoppas att alla flyktingar kan göra som jag gjort. Det är svårt med språket, men man måste kämpa. Och jag vet att många klarar av det. Språket är nyckeln till allt, säger Mahmood.

►LÄS MER: Roger, 25: "Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

Men han kämpar inte bara för att hjälpa andra. Han själv har haft en jobbig tid utan sin familj, men nu börjar det för första gången på länge kännas bra. 

– Jag vill ha en bra framtid och visa tacksamhet till Sverige, för att jag fick chansen att flytta hit. Jag känner att jag börjar bli som mina kompisar nu. Jag jobbar, betalar skatt och klarar mig utan hjälp. Jag börjar bli svensk. 

►LÄS MER: De bor i krigets Syrien: ”Granaterna har fallit som regn”

Cecilia Forsgren är enhetschef på HVB-hemmet där Mahmood jobbar, och hon ser att hans framgång motiverar andra att vilja lyckas. 

– Han sprider tanken om att det går att komma långt på kort tid och visar att ingenting är omöjligt. Han är ett riktigt framgångsrecept på integration, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro