ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maja, 30 hade anorexia: Sjukdomen hindrade mig att träffa kompisar

Ida Gustafsson · 26 Feb 2016
Uppdaterad 22 Dec 2016
Maja Engström har i dag varit fri från ätstörningen i över åtta år.

Maja Engström har i dag varit fri från ätstörningen i över åtta år. Foto: Privat


Maja Engström utvecklade en ätstörning när hon gick i gymnasiet. All hennes vakna tid gick åt till tankar om vad hon åt och inte åt. Att bli fri tog jättelång tid”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt började i högstadiet då hon hade existensiella problem och ätandet blev ett sätt för henne att kontrollera livet, inte att bli smal. När hon gick i gymnasiet började hon utvecklade ätstörningen anorexia, en diagnos hon fick när hon brutit ihop under vårterminen i trean.

Trots att vården ville sjukskriva henne tog hon studenten samtidigt som hon gick på behandling. På sommarlovet sjukskrevs hon.

LÄS MER
Agenturer värvade modeller utanför anorexiklinik

– Jag hade sökt folkhögskolor och skulle flytta för att plugga teater, men ingen annan tyckte att det var en bra idé. Det var bara jag och sjukdomen som tyckte så. Men mina föräldrar gav mig ett ultimatum och jag var tvungen att visa att jag klarade det.

Hon skrev ett kontrakt med sina föräldrar, det tvingade henne berätta om sin sjukdom för lärare och personal på skolan. Det stod också att om hon vägde hon under en viss vikt var hon tvungen att flytta hem. Vårdbehandlingen fortsatte i det nya landstinget, men hon mådde fortfarande dåligt. Hon hade mycket tankar på vad hon ätit och hur mycket hon tränat, från det att hon vaknade till att hon gick och la sig tänkte hon på mat 80-90 procent av tiden. Skulle hon exempelvis på släktmiddag blev det en stressad situation, hon funderade mycket på vad som skulle serveras och vad andra skulle tänka om henne när de såg henne äta.

– Att handla kunde ta ganska lång tid, i dag går jag in och köper det jag ska. Jag behöver inte gå runt och titta på allting och känna att ”det här är en vara som är godkänd” innan den läggs i korgen.

Under året på folkhögskolan började hon förstå att hon var sjuk.

– Jag upptäckte att sjukdomen hindrade mig att göra saker med mina kompisar, den hindrade mig att studera det jag ville. Där började egentligen den rejäla kampen att bli frisk, plus insikten om att det är jag som måste förändra det här. Vården behövs, men det är jag som måste kämpa.

LÄS MER
Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

Hon började jobba med att ändra sitt beteende och sina tankar kring sig själv. Hon flyttade sedan en gång till. Hennes energi dalade och hon började gå i terapi igen. Sjukdomen hade då diagnosticerats om till ätstörning utan specifikation. Hon var motiverad och blev till sist fri från ätstörningarna. Nu har hon varit frisk från sjukdomen i 8-9 år.

– Det tar så mycket kraft och energi. Jag fick väldigt mycket tid över helt plötsligt när jag blev frisk: ”vad ska jag göra med den här tiden?”

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro