ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Majoritet i USA tvivlar på terrorskäl till Irakkriget

Stockholm TT · 23 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En opinionsmätning publicerad av New York Times/CBS News visar att 51 procent av de tillfrågade misstror kopplingen. Det innebär en väsentlig förändring jämfört med enkäter 2002 och 2003. Då ansåg majoriteten att de två var hopkopplade, rapporterade New York Times på tisdagen.

Kriget mot terror var president George W Bushs huvudargument för anfallet på Irak 2003. Så sent som i måndags försvarade han åter denna ståndpunkt. -Om ni tror att den federala regeringens jobb är att skapa säkerhet i detta land, då är det verkligt viktigt att ni förstår att framgång i Irak är ett led i säkringen av landet, sade han på en presskonferens. Irakkriget har gjort många republikaner oroliga för partiets chanser att vinna valet till kongressen i november. Demokraterna försöker återfå kontrollen över kongressens båda hus.

Mätningen består av intervjuer med 1 206 personer och har en treprocentig felmarginal.

I juni var opinionen fortfarande jämnt fördelad: 41 procent trodde på ett samband medan lika många tvivlade.

Nu anser bara 32 procent att Irak är en viktig del av kampen mot terrorism.

Enligt mätningen anser 46 procent att president George W Bush har koncentrerat sig för mycket på Irak och för litet på terror på andra håll. Hela 53 procent anser nu att det var fel från början att inleda ett krig, en ökning från 48 procent i juli.

Bush hade liksom förra månaden stöd av 36 procent. Hans popularitet har dalat under det utdragna och alltmer impopulära kriget, där USA nu har förlorat 2 610 medborgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro