ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Majoriteten av ungdomsförbunden sågar januariavtalet – men C och L är nöjda

David Peterson · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019

Foto: TT


Riksdagspartiernas ungdomsförbund är överlag missnöjda med januariavtalet. Men Centerns och Liberalernas ungdomsförbund ger avtalet godkänt medan överenskommelsen är "kasst" enligt Ung vänster och innehåller "motbjudande symbolpolitik" enligt Grön ungdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson.
Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson.Foto: TT

Ungsvenskarna, Tobias Andersson

Vad tycker du om januariavtalet?

Ungsvenskarna tycker att januariavtalet bör ses som en krystad och halvdan lösning på den långa och utdragna politiska cirkusen som formellt kallades för regeringsbildningen. Vad det blir av innehållet återstår att se men det är förmodligen inte det sista samarbetet vi ser mellan S, MP, L och C.

Vilka är de sämsta punkterna?

Det sämsta är utvidgningen av familjeåterförening vilket riskerar att verka som en pullfaktor. I ett läge då Sverige fortfarande dras med sviterna från föregående migrationsvåg är det direkt oansvarigt. Även förbudet mot bensin och dieselbilar tål att pekas ut i och med hur verklighetsfrånvänt det är.

Vilka är de bästa punkterna?

Flertalet av de bättre punkterna lär dessvärre grävas ner i kommande utredningar. Samtidigt återfinns det fortfarande förslag som Ungsvenskarna stödjer, till exempel förslag om språktest, påstådda försök att stoppa hedersbrott och sänkta arbetsgivaravgifter.

Henrik Malmrot, förbundsordförande Ung Vänster.
Henrik Malmrot, förbundsordförande Ung Vänster.Foto: TT

Ung vänster, Henrik Malmrot

Vad tycker du om januariavtalet?

Jag tycker det är kasst, framför allt för oss unga. Asså vi är redan en av de generationer som har sämre framtidsutsikter än våra föräldrar och nu ska S, MP, C och L sabotera samhället ännu mer. Jag vill ha mer trygghet, bättre möjligheter att ha råd med hyran och en välfärd som fungerar hellre än mer pengar till de tio rikaste procenten.

Vilka är de sämsta punkterna?

Sänkt skatt för de rikaste i samhället, sämre lön för utrikesfödda, försämrad trygghet på jobbet, höjda hyror, inskränkningar i allemansrätten, sänkt skatt för de största företagen, jag kan hålla på nästan hela dagen. I grund och botten så tar man från vanligt folk och ger till dem rika med sämre välfärd och sämre framtidsutsikter som konsekvens.

Vilka är de bästa punkterna?

Finns det några är ju frågan. Familjeåterförening är ju bra men inte tillräckligt. Att LSS kanske uppvärderas och nån dag mer ledigt för föräldrar men de enstaka okej punkterna väger inte i närheten upp för den katastrof de andra punkterna innebär.

Martin Hallander , förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet
Martin Hallander , förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundetFoto: Pressbild

Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Martin Hallander

Vad tycker du om januariavtalet?

Januariöverenskommelsen är dålig för Sverige. Att Socialdemokraterna sitter kvar vid makten i ett läge där sjukvårdsköerna ökar, den organiserade brottsligheten blir starkare och när landets familjer får allt högre skatter är dåligt. Borgerlig politik drivs bäst av en borgerlig regering.

Vilka är de sämsta punkterna?

Dels att Sverige får en av EU:s mest generösa migrationspolitik är direkt oansvarigt men också höjda skatter som kommer försvåra livet på landsbygden och för familjer att få ihop vardagspusslet. Dessutom med förslag som friår och semesterveckan kommer detta bli dyrt för svenska skattebetalare.

Vilka är de bästa punkterna?

Avskaffandet av värnskatten är bra för att Sverige behöver lägre marginalskatter. Den är inget annat än en straffskatt på flit och utbildning. Dock är det dåligt med alla höjda skatter i överenskommelsen. Svenska skattebetalare kommer att stå för notan på kalaset när sossarnas valfläsk ska finansieras.

Muf-ordföranden Benjamin Dousa.
Muf-ordföranden Benjamin Dousa.Foto: TT

Moderata ungdomsförbundet, Benjamin Dousa

Vad tycker du om januariavtalet?

Det finns bra delar i januariavtalet, och det finns dåliga. Min kritik handlar framför allt om att Sveriges riktigt stora problem, kopplat till trygghet, sjukvård och migration/integration knappt nämns i avtalet överhuvudtaget. Dessutom släpper C och L fram Socialdemokraterna när vi hade kunnat ha en borgerlig regering.

Vilka är de sämsta punkterna?

Det sämsta med avtalet är att man höjer bidragen till de som inte jobbar samtidigt som man höjer skatten för vanligt folk. Om du är ICAs VD får du hundratusentals kronor i sänkt skatt, men om du jobbar på ICA får du höjd skatt. Det tycker jag är orättvist, alla som jobbar ska få behålla mer av sina pengar. Tjänar du mer pengar på bidrag kanske du väljer det framför jobb.

Vilka är de bästa punkterna?

Borttagen värnskatt och att man ser över hur bostadsmarknaden fungerar. Många av de bättre punkterna tror jag dock aldrig blir genomförda eftersom Vänsterpartiet kommer att stoppa dem.

Philip Botström, SSU:s ordförande.
Philip Botström, SSU:s ordförande.Foto: TT

SSU, Philip Botström

Vad tycker du om januariavtalet?

Januariavtalet är ingens förstahandsval, men ett nödvändigt ont för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. Det finns tillräckligt med skrämmande exempel från Europa där högerpartier går ihop med extremister. Att Sveriges anständiga partier fortsatt står upp för demokrati och alla människors lika värde är ur det perspektivet en viktig seger.

Vilka är de sämsta punkterna?

Sänkta skatter till höginkomsttagare, urholkad arbetsrätt, vinster i välfärden och friare hyressättning i nyproduktionen. Det är helt enkelt dålig politik som inte kommer öka jämlikheten i Sverige, och som inte heller hade införts om Socialdemokraterna hade fått bestämma själva.  

Vilka är de bästa punkterna?

Rekordstora satsningar på klimatet och kollektivtrafiken, en köfri barn– och ungdomspsykiatri och satsningar på hedersförtryck. Det är reformer som kommer göra stor skillnad i mångas unga vardag.

Aida Badeli och David Ling, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom.
Aida Badeli och David Ling, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom.Foto: Pressbild.

Grön ungdom, Aida Badeli och David Ling

Vad tycker ni om januariavtalet?

Det var nödvändigt med en överenskommelse för att stänga ute en mörkblå regering. Det Grön Ungdom är kritiska till är att Miljöpartiet ingår i regering. Det är mycket i överenskommelsen som driver för en högerpolitik som kommer skapa ännu mer klyftor i samhället. Vi är också kritiska till att överenskommelsen fortsatt kommer driva en inhuman migrationspolitik.

Vilka är de sämsta punkterna?

Skattesänkningarna för de som har mest: värnskatten och tredubblat RUT. Helt orimliga prioriteringar. Förlängningen av den tillfälliga lagen. Den sätter folk i en limbo som är helt omänsklig. Vi vill så snart som möjligt återgå till ett normalläge i svensk migrationspolitik där asylrätten värnas. Språkkrav för medborgarskap. Motbjudande symbolpolitik. Ska personer med inlärningssvårigheter inte kunna bli svenska medborgare?

Vilka är de bästa punkterna?

Satsningen på tågen. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att ta steg mot ett flygfritt Sverige. 15 miljarder i grön skatteväxling redan i vår. Omställningen kräver att vi förändrar strukturerna i ekonomin, vi kan inte förlita oss på att folk förändrar beteenden av god vilja (eller dåligt samvete). Familjeåterförening. En viktig lättnad för människor i en otroligt utsatt situation.

Magnus Ek, ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund
Magnus Ek, ordförande för Centerpartiets UngdomsförbundFoto: TT

Centerpartiets ungdomsförbund,  Magnus Ek.

1. Vad tycker du om januariavtalet?

Jag är efter omständigheterna verkligen nöjd. Vi hade ju hoppats att få mandat från väljarna för att kunna bilda regering med Alliansen, men nådde inte hela vägen. Avtalet innebär att SD inte får inflytande över regeringens politik, och att viktiga reformer för Centerpartiet och Sverige kommer att genomföras. 

2. Vilka är de sämsta punkterna?

I grunden är vi ju väldigt nöjda med C:s vinster, men det här är en kompromiss, och hade vi fått bestämma själva hade till exempel inte familjeveckan, mobilförbudet i skolan och utvecklingsåret varit med. 

3. Vilka är de bästa punkterna?

Reformen av arbetsförmedlingen för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden, satsningen på tåg i hela landet, satsningarna på bättre vård för psykisk ohälsa, 15 miljarder i grön skatteväxling, en skattereform som gynnar jobb och företagande, för att nämna några. 

Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Liberala ungdomsförbundet, Joar Forssell

1. Vad tycker du om januariavtalet?

Givet det valresultat som vi fick var januariavtalet och förhandlingarna som följde blev januariavtalet till slut bästa genomförbara lösningen. Luf hade förstås helst sett att det blivit en alliansregering och var först ut med att föreslå ett samarbete mellan Alliansen och miljöpartiet. När det avvisades av M och KD var det viktigaste för oss att minimera SD:s inflytande och få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Därför tycker vi att det är bra att L ingick JA. 

2. Vilka är de sämsta punkterna?

välfärdssystem samtidigt som vi misslyckas med några av statens mest grundläggande uppgifter. Det är både ohållbart och oseriöst.S förslag om familjevecka och MP:s alterneringsår. Sverige har redan ett av världens mest kostsamma 

3. Vilka är de bästa punkterna?

av skolan nu utreds.Liberalerna har fått igenom många bra, liberala punkter, till och med flest enligt DN:s granskning. Vi är särskilt nöjda med att värnskatten slopas 2020 till förmån för en grön skatteväxling. Att S helt ger upp frågan om vinstförbud i välfärden är också en stor liberal seger. Ett sådant förbud hade varit förödande för valfriheten. LSS, som skars ned under S tidigare mandat, ska också återinföras igen. Det är en enastående frihetsökning för många människor. Vi ser även mycket positivt på att förstatligande 

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro