ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Majorna har fått en ny fritidsgård

Carl Reinholdtzon Belfrage · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Från det att köket öppnar är det lysande stämning på Enoteca Maglia, Majornas nya it-ställe.

Från det att köket öppnar är det lysande stämning på Enoteca Maglia, Majornas nya it-ställe.


Det är stökigt och stämningen är på topp när Carl Reinholdtzon Belfrage kliver in på Enoteca Maglia. Glädjen och maten gör detta till stället att vara på just nu, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

–Unge man, ta av dig mössan! Sträck på dig! Och damen lägger genast ifrån sig twitter-mobilen!

Detta är mina första impulser då jag stiger in på den nyöppnade italienska osterian Enoteca Maglia. 

På två sekunder har jag förvandlats till en glädjelös fröken/lunchvakt på en belastad högstadieskola i förorten. Jag är nämligen livrädd för att bli förolyckad i ett fullskaligt matkrig. Bli föremål för en missriktad gnocchi som flyger mellan två rivaliserande bord. Så hög är stämningen på Enoteca Maglia. Och det tar ett tag innan det slår mig: Det är ju så här det ska vara på en restaurang. Ljud. Liv. Rörelse. Högt i tak. Och framför allt glädje. 

Jag har blivit så van vid ljudlösa servitörer som smyger upp vid min sida likt yrkesmördare och frågar om jag vill ha en linneservett till. Van vid finkrogens hämmande tvångströja. Enoteca Maglia är den totala motsatsen. Det här är som när Björns Bar, Familjen eller Yaki Da öppnade, då varje dag plötsligt förvandlades till en karneval – fenomenet som uppstår när ett nytt it-ställe öppnas. Och det är uppenbart att Enoteca Maglia är den nya fritidsgården i Majorna. Det är detta varje krögare drömmer om dagen innan öppning. Att stället ska slå. Bli populärt. Bli en ”snackis”, som det heter i folkmun. Så det är bara att gratulera Robert Maglia och personal, Enoteca Maglia är stället att vara på just nu. 

Stämningen är således lysande. Så hur är då maten? Ja, nu är ju Robert Maglia knappast någon nybörjare. Han har erfarenhet från Saison i Köpenhamn, Bagatelle i Oslo, Divino i Stockholm och Grand Tenan på Marstrand. Men det jag gillar mest med Robert Maglia är att han alltid haft en fin känsla för råvaror. Så också på Enoteca Maglia. 

Robert har också alltjämt älskat risotto, så naturligtvis smakar jag hans svampris-otto vid ett av mina besök. Den är så makalös att jag upplever toner av den italienska nationalsången vibrera i min kropp. Carpaccio på tonfisk är rå och innerlig, lätt baddad med tryffel och olivolja, utan att för den skull dölja den fina råvaran. Jag äter även en mönstergillt stekt bistecca med vitlök och rotfrukter med full smak och perfekt tuggmotstånd. Till efterrätt en ordinär crème brûlée med en sorbetkula som blivit prydd av ett lätt löjeväckande och väldigt onödigt karamellflarn.

Men sammantaget är Enoteca Maglia ett lysande tillskott i Göteborgs krogfauna. Med enkel och fokuserad italiensknordisk mat har Robert Maglia äntligen hittat hem. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro