ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Makedonska barn får stanna

Johanna G Jimenez · 23 Mar 2011
Uppdaterad 24 Mar 2011

Foto: Scanpix / Arkiv


De utvisningshotade makedonska barnen får stanna i Sverige. Barnläkare: Jag är otroligt lättad. Migrationsverket kritiserar socialtjänsten.

klar

Artikellänk är kopierad

De båda utvisningshotade syskonen, fem och nio år gamla, får stanna. – Beslutet är att båda syskonen beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik. I beslutet att häva utvisningen till Makedonien har man vägt in ny kunskap om barnens situation, bland annat om deras långa vistelse på barnhem. Mikael Ribbenvik är kritisk mot socialtjänsten i Östra Göinge, barnens hemkommun. – Barnen har till exempel inte blivit informerade om att de riskerar att skickas tillbaka, och de har förnekats hemspråksundervisning, säger Mikael Ribbenvik. Migrationsverkets beslut grundar sig delvis på läkar-intyg från Lars H Gustafsson, docent och barnläkare i Lund och Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare i Malmö. De har skrivit ett utlåtande om barnens psykiska hälsa, på uppdrag av barnens advokat. – Jag är otroligt lättad. Det hedrar Migrationsverket att de tog det här beslutet och tog sig ur den här situationen, säger Lars H Gustafsson. – Jag vet vilken katastrof det skulle ha inneburit för barnen om beslutet hade verkställts, säger Lars H Gustafsson. Anci Silfverberg, barnens ombud, delar lättnadskänslorna. – Jag är fullkomligt överlycklig! Det är barnens bästa som är det viktigaste, det är detta jag kämpat för, säger Anci Silfverberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro