ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mäklaren om bostadsmarknaden: Helt sjukt just nu”

Filip Häggberg · 28 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Mäklaren Nermin Kuljanin vittnar om en helt annorlunda bostadsmarknad.

Mäklaren Nermin Kuljanin vittnar om en helt annorlunda bostadsmarknad. Foto: Jessica Gow/TT/Pressbild


Det pratas för fullt om en svalnande bostadsmarknad med lägre priser och mindre efterfrågan. Mäklaren Nermin Kuljanin har märkt av det i praktiken – och det kraftigt. Det enorma utbudet är helt sjukt just nu, det är väldigt ovant för oss”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadspriserna har ökat i princip konstant de senaste 20 åren, men nu är de på väg att plana ut.

Det har gett Sveriges mäklare helt nya spelregler. Nermin Kuljanin, fastighetsmäklare på Fantastic Frank, vittnar om en ny verklighet ute på bostadsmarknaden.

– Det finns så mycket lägenheter ute, det enorma utbudet är helt sjukt. På visningar är det inte i närheten av lika mycket folk som brukade komma tidigare, säger han.

Numera krävs det fler visningar och mer tid för att få en lägenhet såld, än för bara några månader sedan.

– Det är väldigt annorlunda på marknaden, och ovant för oss mäklare. Vi måste jobba mycket hårdare, men det är inte mer än rätt, säger Nermin Kuljanin.

Harry Flam, ordförande i finanspolitiska rådet, håller med.

– För det första har vi utbudssidan, resultatet av två års kraftigt bostadsbyggande. De kommer ut på marknaden nu, och då blir det väldigt mycket på en gång, säger han.

Och den minskade efterfrågan menar han beror på prat om reducerade ränteavdrag och just skärpta amorteringskrav.

– Det skapar en osäkerhet och är ju andra gången man gör det på kort tid. Folk drar öronen åt sig, naturligtvis.

En annan faktor, enligt Harry Flam, kan vara att folk som funderat på att sälja sin bostad skyndar med att lägga ut den för försäljning, eftersom de är rädda att priserna fortsätter att gå ned.

Men den svalnande bostadsmarknaden är inte ett tecken på att det finns en bostadsbubbla som håller på att spricka. Harry Flam tror snarare på en mindre dramatisk situation där priserna långsamt sjunker eller bara planar ut.

pil
Expertens tips: Så ska du tänka på bostadsmarknaden

• Är du redan inne på marknaden så spelar det inte så stor roll om du säljer eller köper nu, har priserna gått ned har de gjort det på både sälj- och köpsidan.

• Har du inte tänkt flytta från Stockholm och är ny på marknaden, spelar det heller inte så stor roll om det är 10 procent upp eller ner.

• Är du ny på bostadsmarknaden och det kan bli aktuellt med en flytt från Stockholm om några år, tycker jag att man ska vara lite försiktig fram till att utvecklingen stabiliseras.

Källa: Källa: Harry Flam, Finanspolitiska rådet

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro