ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet

Alva Forsberg Fierro · 3 Mar 2016
Uppdaterad 4 Mar 2016

Foto: TT/ Fastighetsbyrån


Har du planerat att sälja din bostad i år eller köpa en ny? Här är sakerna du borde tänka på om du vill ligga steget före.

klar

Artikellänk är kopierad

När du står inför beslutet att sälja din bostad kan frågetecknen lätt hopa sig. När är bästa tiden på året? Vad är rimlig prisnivå? Och måste bostaden vara i perfekt skick? Metro har pratat mäklarbyråer som reder ut frågorna.

Vilka månader är bäst att sälja på?

– Det finns inga specifika perioder som är bättre eller sämre men generellt kan man säga att både efterfrågan och utbud går ner under sommaren, även under jul och nyår. Det varierar även beroende på vilket typ av objekt man säljer. Ser man till studentlägenheter så finns det större efterfrågan bland förstahandsköpare och yngre personer inför en terminsstart. Har man en liten lägenhet i en studentstad kan det därför vara smart att annonsera under sommaren. Det gäller även fritidshus och fjällstugor. Dyrare större villor kan man däremot vänta lite med framåt hösten med att lägga ut, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

– Spelar inte så stor roll när efterfrågan är så stor som den är nu, säger Lennart Hagberg på Husman Hagberg.

►LÄS MER: Debatt: socialism ger oss inte en enda bostad

– Det finns inga dåliga perioder. Det säljs dock ganska lite under decembermånaden men om man säljer då så får man ett rätt stort intresse eftersom det ligger så få andra objekt ute till försäljning. Ska man däremot sälja ett fritidshus kan det ju vara bra att allt inte är täckt i snö, säger Lars- Erik Nykvist på Fastighetsbyrån.

Vilka råd brukar ni ge till kunder som ska sälja?

– Var ute i god tid. Förbered försäljningen så mycket som det går så att det inte blir för stressigt mot slutet. Ansträng dig för att göra bostaden så attraktiv som möjligt. Anlita proffshjälp om man tycker att det behövs. Vi märker att det ofta lönar sig att styla lägenheten innan visning.

– Gör en grundlig research så man du har rätt förväntningar kring priset. Var noga när du väljer mäklare. Jämför gärna några stycken med varandra och gå på deras visningar för att se hur de beter sig mot potentiella köpare, säger Johan Vesterberg.

– Det är många råd men för att nämna några. Renoveringstips, Home styling, skattekonsekvenser och självklart råd om nya bostäder, säger Lennart Hagberg.

– Se till att presentera objektet så snyggt och prydligt som möjligt. Tänk på att inte ha för mycket prylar så att köpare kan få utrymme att tänka in sig sitt eget bohag, säger Lars- Erik Nykvist.

När ska man undvika att sälja?

– Under stora helger, det är inte så många som vill gå visning under jul och nyår, säger Johan Vesterberg.

– Man skall inte ha visning i samband med stora helger som till exempel midsommar, säger Lennart Hagberg.

– Det rimliga är egentligen att låta behoven man själv har styra försäljningen, så egentligen behöver man inte fundera så mycket kring månadsvariation, säger  Lars- Erik Nykvist. 

Finns det några speciella datum man bör ha extra koll på som säljare?

– Ska en affär göras före eller efter ett årsskifte. Det påverkar uppskovsavdrag med kapitalvinstskatt men även när eventuell betalning av kapitalvinstskatt ska göras, säger Lennart Hagberg.

– Nej, det tycker jag inte, säger Lars- Erik Nykvist.

►LÄS MER: Liten tvåa på 40 kvadrat såldes för 4,7 miljoner – innan visning

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro