ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mäklarna: Så höjer du värdet på din lägenhet innan du säljer den

Filip Häggberg · 18 Jan 2017
Uppdaterad 3 Feb 2017
En stilren inredning kan vara guld värd för att höja lägenhetens pris.

En stilren inredning kan vara guld värd för att höja lägenhetens pris. Foto: IBL/Alamy/Rex Features


Ska du sälja din lägenhet och vill få så mycket pengar som möjligt för den? Då måste du vara beredd att spendera pengar innan försäljningen. Här ger fem mäklare sina bästa tips på hur du ska göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Pressbild

Peter Eriksen, Mäklarhuset.

– Det absolut viktigaste är att fixa till alla skavanker. Har du ett vägguttag som sitter löst, skruva fast det. Har du massa kablar som bara hänger, se till så att det ser ordnat ut. Sådana småsaker som egentligen inte är ett problem kan ses som ett problem för köparen.

– Om du har udda tapeter – tapetsera eller måla om. Vitt eller ljusgrått är att rekommendera. Samma gäller för om du har olika golv i olika rum. Att lägga nytt golv är lätt fixat och gör mycket för köparens intryck.

Foto: Pressbild

Marielle H. Andersson, Mäklarringen.

– Generellt skulle jag säga att du tjänar på att lägga resurser i form av tid och pengar på att fixa till lägenheten innan du säljer. Människor är väldigt bekväma nu för tiden, så om du har plats för att få in praktiska saker som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin – gör det.

– Se också till att ha en stilren inredning. Om du till exempel har olika golv i olika rum, lägg nytt golv så att det är likvärdigt i hela lägenheten. Måla också om de väggar där färgen eller tapeten har fått missfärgningar, eller om färgen är omodern. Om du bor i ett område där priserna inte är så höga ska du dock vara mer återhållsam, annars finns det risk att du inte får igen pengarna när du säljer.

Foto: Pressbild

Angelica Hermansson, Svensk Fastighetsförmedling.

– Att optimera planlösningen är viktigt. Få ytan att kännas mer luftig och större än vad den egentligen är! Du borde också måla om lägenheten så att den är ljus och fräsch – och det gäller hela bostaden. Det spelar ingen roll om vardagsrummet är fräscht ifall hallen är dyster.

– Om du exempelvis har en etta kan du med fördel slå upp en vägg och göra om den till en tvåa med avskilt sovrum. Då blir vardagsrummet ett gemensamt utrymme utan säng och det är eftertraktat.

Foto: Pressbild

Maria Pettersson, Mäklarringen. 

– Måla om lägenheten så att allt känns fräscht. Vitt funkar alltid, men även grått är väldigt inne nu. Grått får lägenheten att kännas ultramodern.

– Om du har en tvåa – gör det till en trea, det tjänar du på när du säljer. Satsa också mycket på belysning, så att det finns många ljuspunkter i lägenheten. Det kan vara väl värt att sätta upp fler lampor. Har du tillräckligt med plats ska du också satsa på att få in förvaringsutrymmen. En walk in closet nära sovrummet, till exempel!

Foto: Pressbild

Tommy Sundvall, Mäklarhuset.

– Mitt tips är att göra det som syns mycket och kostar lite. Att tapetsera eller måla om är exempel på saker du kan göra för en stor visuell förbättring.

– Fokusera mycket på kök och badrum. Om du har köksluckor gjort av furu, lackera dem vita. Det kan förvandla ett kök som uppfattas som omodernt till att uppfattas modernt och fräscht. I badrummet kan du byta både handfaten och toaletten, samt bygga ett inglasat duschhörn i stället för att ha draperier. Allt det här gör så att värdet ökar mer än vad du själv investerar i att renovera.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro