ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maktskifte om det vore val i dag

Caroline Wetterborg · 11 Mar 2012
Uppdaterad 11 Mar 2012

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänster­partiet har nu tillsammans starkare stöd bland väljarna än de sittande regerings­partierna. Det visar Yougovs nya opinions­mätning utförd i sam­­arbete med Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Yougov.
I samarbete med Yougov.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar väljarstöd men Socialdemokraterna går kraftigt framåt – med 7,7 procentenheter jämfört med förra mätningen för januari. 

– Man kan kalla det för en Löfven-effekt, men det är kanske inte så mycket personen utan snarare att det blivit lugnt i partiet. Bara det faktum att nyhetsflödet nu inte fokuserar på problem och motstridigheter gör att många som lämnade partiet nu går tillbaka, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven har hittills haft en ganska låg profil men närmat sig jobbpolitiken, ett område han kan väl som före detta fackordförande för IF Metall. 

– Där kan säkert trovärdigheten sakta men säkert kommer tillbaka. Men den stora utmaningen är välfärdspolitiken. Där finns fortfarande ingen riktigt sammanhållen politik, säger Jonas Hinnfors. 

I undersökningen backar Moderaterna och oppositionens allt starkare väljarstöd kan fungera som en varningsklocka för regeringen.

– Jag tror inte att det påverkar vilka konkreta beslut man anser sig ha legitimitet att fatta. Men rent strategiskt kan det indirekt leda till att man börjar agera annorlunda i riksdagen. För att börja formera sig inför valet 2014. Regeringen har inte någon lätt väg framåt. 

Fotnot: Undersökningen bygger på svar från 1 754 personer. Svaren samlades in under perioden 1 februari – 6 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro