ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Malaysia skrotar fängelsestraff för falska nyheter

Sofia Clason · 17 Aug 2018
Uppdaterad 17 Aug 2018
Lagen innebar att en person kunde få upp till 6 års fängelse.

Lagen innebar att en person kunde få upp till 6 års fängelse. Foto: Getty


Ingen riskerarlängre att få fängelsestraff för att sprida falska nyheter i Malaysia. Detta efter att den nya premiärministern slopat den kritiserade lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tidigare lagen röstades igenom med hjälp av den dåvarande premiärministern Najib Razak i mars i år, vilket Metro tidigare rapporterat.

Lagen innebar att en person kunde få böter på upp till 500 000 malaysiska ringgit, motsvarande drygt 1,1 miljoner kronor, eller uppemot sex års fängelse för att sprida innehåll som regeringen ansåg var falska nyheter.

Lagen möttes av stor kritik av oppositionen och organisationer som menade att dess syfte var att tysta ner oppositionen i landet.

”Hoppas att andra länder följer initiativet”

Men efter att den nya premiärministern från oppositionen, 93-åriga Mahathir Mahamad, valts in i maj har lagen nu dragits tillbaka, skriver The Guardian.

Beslutet hyllas av yttrandefrihetsrörelser och rättighetsrörelser, som menar att det banar väg för att utveckla pressfriheten.

– Vi hoppas att andra länder kommer att följa Malaysias initiativ och häva lagar som tillåter regeringen att bestämma vad som är nyheter, säger Steven Butler vid Committee To Protect Journalists, CPJ till The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro