ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Målen, genombrotten och saknaden – så minns vi sportåret 2018

Filip Häggberg · 30 Dec 2018
Uppdaterad 30 Dec 2018

2018 var året då fotbollsherrarna gav oss känslor som bara 94-sommaren gjort tidigare, och vinteridrottarna gav oss ett av Sveriges bästa OS hittills. Det finns en del guldkorn – och förluster – att se tillbaka på.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets mest väntade

Vi visste det redan före OS. Ett olympiskt spel där Charlotte Kalla deltar är en guldgaranti. I Pyeongchang gjorde hon ingen besviken med en guld- och tre silvermedaljer. Så klart!

Sarah Sjöström var ju också i farten. Under sim-EM i Glasgow blev hon den första svenska simmaren hittills att vinna fyra individuella guld i ett stort mästerskap. Och vi är inte ens förvånade.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/IBL

Årets uppvisning

Sveriges fotbollsdamer var faktiskt nära att missa VM i Frankrike, som avgörs i sommar. Hade så blivit fallet hade vi pratat om ett historiskt fiasko, Blågult har nämligen aldrig misslyckats med att kvala in till ett världsmästerskap.

Minst en poäng behövdes i den avgörande bortamatchen mot Danmark. Då visade Sverige klass – och kontroll.

En uppvisning i kyla, taktisk finess och effektivitet gav Blågult segern med 1-0 efter Sofia Jakobssons avgörande.

Årets kniv i hjärtat

Hade ni förträngt det här? Jag ber om ursäkt. Sverige gjorde ett historiskt fotbolls-VM och det mesta var ren och skär lycka. Men den där hundradelen, som kändes som flera timmar, vi ser Toni Kroos knorra upp 2-1 för Tyskland med matchens absolut sista spark… Det var nog det värsta i alla fall jag varit med om i sportväg. Tomheten!

Årets vrål

Tre Kronor gjorde allt annat än succé under OS. Uttåget i kvartsfinalen var ett stort fiasko.

Därför var det nog extra skönt för Rikard Grönborg när hans Sverige säkrade andra guldet på lika många år i ishockey-VM – efter ett dramatiskt straffavgörande mot Schweiz.

Grönborgs vrål säger det mesta.

Rikard Grönborg, Tre Kronor.
Rikard Grönborg, Tre Kronor.Foto: TV3

Årets bragd

Inte många hade hört talas om henne före 2018. Efter OS i Sydkorea visste alla vem hon var.

Hanna Öberg sköt prickfritt och åkte rasande fort i spåret när hon säkrade guldet i distansloppet, och var en del av stafettlaget som tog en sensationell silvermedalj.

”Guld-Hanna” fick ta emot Bragdguldet för sina prestationer. Välförtjänt!

Årets folkfest

OS i all ära, men det är under sommaren och på uteserveringarna som tv-idrott gör sig allra bäst i Sverige. Hela landet stod still i 5×90 minuter under fotbolls-VM och fick se ett svenskt landslag som sprang tills de stöp, som dräpte demon efter demon och som vann våra hjärtan.

Fotbolls-VM har en tendens att skapa små isolerade bubblor i samtiden.

I juni älskade hela Sverige Ola Toivonen. Hade det kunnat hända utan ett världsmästerskap?

Årets bortglömda

Succé i OS! Succé i fotbolls-VM! Succé i ishockey-VM! Ett bra svenskt idrottsår var förmodligen ännu bättre än vad vi kommer ihåg det. För nästan ett år sedan, i januari, tog Sveriges handbollsherrar EM-silver i Kroatien. Deras bästa placering sedan guldet på hemmaplan 2002.

Det är en stor grej! Nu kliver de in i VM (premiär elfte januari) som en av favoriterna.

Sveriges handbollsherrar tog EM-silver.
Sveriges handbollsherrar tog EM-silver.Foto: Getty Images

Årets klassinsats

Ja, vad ni tjatar! Vi vet att Isabelle Gulldén är en av världens bästa spelare, tänker ni.

Men inför handbolls-EM var hennes status tveksam. En skadad fot hade förstört halva hösten och inför premiären hade ”Bella” inte spelat en hel match på knappt två månader.

Sett över hela EM blev det heller ingen stor succé, varken för Gulldén eller Sverige, men mot Frankrike i mellanrundan presterade hon den bästa handbollen vi sett från en svensk spelare på mycket, mycket länge. Insatsen krönades med en klassisk ”Bella-passning”, när hon spelade in bollen till mittsexan medan blicken var fäst på annat håll.

Årets slut

Hon är tidernas bästa målskytt i ett svenskt fotbollslandslag. Nu är hon klar.

Efter ett år av konstant huvudvärk meddelade Lotta Schelin i slutet på sommaren att fotbollskarriären är över.

”Det jag behöver är att må bra fysiskt. Jag ser fram emot livet efter fotbollen”, sa hon.

Lycka till med allt, Lotta!

Lotta Schelin.
Lotta Schelin.Foto: Magnus Sandblad/Aftonbladet/IBL

Årets zlut

Henrik ”Zäta” Zetterberg fick nog av ryggproblemen och avslutade karriären. Han får absolut räknas som en av de allra största i svensk ishockey på 2000-talet. Tack för allt!

En annan, hyfsad känd svensk idrottare på Z, har visserligen inte lagt ned karriären men nog börjar den allt lida mot sitt slut. Zlatan Ibrahimovic stannar i Los Angeles och MLS – och satsar inte på en europeisk återkomst.

LÄS MER
Zlatan Ibrahimovic i exklusiv intervju: "Det bästa du kan vara är dig själv"

Årets följetång

Det började med att Diamantbollen-vinnaren, Nilla Fischer, höll ett brandtal om jämställdhet på Fotbollsgalan.

Herrlandslagets kapten Andreas Granqvist kände sig träffad, och menade att herrarna hade gått ned i ersättning – för att damerna skulle få mer.

Det trodde i alla fall herrarna. Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand meddelade senare att deras sänkning inte alls gynnade damerna, eftersom damernas avtal redan var påskrivet och klart.

Efter intensiv medierapportering på temat fick Granqvist och co till slut uppskattning för sina avsikter:

”Utgångspunkten för det nya herrspelaravtalet var spelarnas starka vilja att uppnå rättvisa och jämställda villkor mellan herr- och damlandslag”, sa Sjöstrand i ett uttalande.

Slutet gott, allting gott. Eller?

Årets saknad

Bottarlegendaren Frank Andersson lämnade oss alldeles för tidigt. Den nionde september avled han i sviterna av hjärtproblem.VM, EM- och OS-hjälten blev 62 år gammal. Tack för alla minnen!

Frank Andersson.
Frank Andersson.Foto: Eero Hannukainen/IBL

Årets historiska torsk

Sverige gick, som vanligt, till final i innebandy-VM. Finland vann dock komfortabelt och Sverige förlorade en andra raka VM-final. Det hade aldrig tidigare hänt att de förlorat två år i rad.

Årets frågetecken

”För att gå upp till A-divisionen måste Sverige vinna sin grupp i B-divisionen. Det gör också att Sverige får en extra chans att kvala in till fotbolls-EM, men bara om de misslyckats med att kvala in via det traditionella kvalet, som har flyttats till förmån för Nations League, som tillkommit för att minska antalet träningsmatcher för landslagen” Blablabla.

Erkänn att du behövde läsa minst tretton artiklar innan du fattade hur nya Nations League fungerar. Jag skrev tre, och vet fortfarande inte om jag riktigt förstår.

Årets hopp

Som 18-åring gjorde stavhopparen Armand Duplantis något som bara fyra personer tidigare lyckats med – hoppade 6,05 utomhus. Hoppet resulterade i ett guld i sommarens friidrotts-EM.

Armand Duplantis.
Armand Duplantis.Foto: Getty Images

Årets hopp 2

Sverige har skördat flera framgångar inom ridsporten de senaste åren. Men hoppryttarna hade fått längta länge – i 16 år – ‧på en lagmedalj.Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson fixade silvret i Tryon-VM.

Årets laginsats

Jimmy Durmaz orsakade frisparken som Tyskland i sin tur gjorde 2-1 mot Sverige på i fotbolls-VM. Reaktionerna på sociala medier var inte sakliga, nej, inte ens sportsliga. I stället tvingades Durmaz utstå hat, hot och rasism.

Landslaget svarade med att, inför ett fullspäckat pressuppbåd, stå upp mot hatet och rasismen. ”Fuck rasism!”, skrek de i kör.

LÄS MER
Landslagets tydliga besked efter hatet mot Durmaz: ”Fuck rasism”

Årets trendbrott

Den amerikanska suveränen Mikaela Shiffrin hade stått i vägen för Frida Hansdotters gulddrömmar otaliga gånger.

I OS-slalomen fick Shiffrin däremot inte till det. Då passade Hansdotter, som före OS tagit sju raka pallplatser i världscupen, på att norpa guldmedaljen.

”Den eviga tvåan” blev nummer ett!

Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter.Foto: Getty Images.

Årets avslut

SM-finalen i handboll mellan Sävehof och H65 Höör blev en nagelbitare. Och det fick ett helt sagolikt slut.

Ställningen var 21-21 och Sävehof fick matchens sista anfall. Då avgjorde veteranen Ida Odén i matchens – och karriärens – sista sekund.

Årets genombrott

Han vann i för sig poängligan i SHL och SM-guld med sitt Växjö. Varför skulle Elias Pettersson inte göra succé i NHL också?

Att han gör det kanske inte är så konstigt, det är hur 19-åringen gör det.

Under sina tio första matcher i Vancouver och NHL gjorde han tio mål – fler än vad en viss Wayne Gretzky mäktade med.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro