ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Målfoto i mexikanskt val

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På söndagskvällen, efter valet, tog både Felipe Calderon och vänsterpolitikern Andrés Manuel Lopez Obrador ut segern i förskott i sina tal till folket. Valmyndigheten, IFE, valde att vänta med det slutgiltiga resultatet till på onsdagen. Det senast publicerade preliminära resultatet ger Calderon en procentenhets försprång framför Obrador. Frustration Mexikanerna går nu i spänd väntan på ett besked om landet för första gången ska ändra riktning åt vänster med Obrador vid makten eller fortsätta på samma högerspår som nuvarande presidenten Vicente Fox vid vinst för Calderon. -Folk är frustrerade här, säger den svenska valobservatören Åsa Åkesson på telefon från Mexico City. Det finns också en oro för hur onsdagens besked tas emot av den förlorande sidan. -Det finns en stor risk för att det blir upplopp men jag vill inte tro på det, säger Åsa Åkesson. Hon berättar att det varit ganska mycket bråk utanför vallokalerna i Mexico City där hon jobbade på valdagen. Folk som inte fanns med i röstlängden var upprörda. Röstdeltagande hamnade på cirka 60 procent, en hög andel som kunde ha varit ännu högre om valsystemet varit lite mer väloljat. Valfusk Valrörelsen har varit smutsig. Bägge sidor har kommit med tunga anklagelser mot motståndaren. Det har inte minst handlat om regeringspartiet PAN:s inflytande över valmyndigheten. Frågan om valfusk är extra aktuell just nu med två kandidater sida vid sida i en stenhård duell. Åsa Åkesson vet att partierna har köpt röster av fattiga väljare under valrörelsen men tror också att det förekommer fusk under rösträkningen. -Jag tror att det fuskas. Det finns så många frågetecken omkring valmyndigheten som aldrig rätas ut, säger hon. På måndagen när 95 procent av rösterna var räknade hade Calderon 36,5 procent av rösterna och Obrador 35,4. Marginalen är så liten att valmyndighetens trovärdighet blir avgörande för hur resultatet tas emot. Obrador säger till mexikanska medier att han kommer att acceptera en förlust om valet gått rätt till. Men minsta tvivel från den förlorande sidan befaras leda till protester runt om i Mexiko.

Det jämna valet har fått många att kräva en andra valomgång i kommande presidentval mellan de två främsta kandidaterna, ett system som används i flera övriga latinamerikanska länder.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro