ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmö – en delad stad

Ingrid Ariell & Johan Mårtensson · 2 Feb 2012
Uppdaterad 2 Feb 2012
Krista Pace, 23, från Kanada, bor i Ribersborg, vilket hon är glad för. – Efter den senaste tidens skjutningar är jag väldigt glad över att bo där jag bor. Det är ett lugnt område med mycket pensionärer, jag hade inte velat bo längre in i Malmö.

Krista Pace, 23, från Kanada, bor i Ribersborg, vilket hon är glad för. – Efter den senaste tidens skjutningar är jag väldigt glad över att bo där jag bor. Det är ett lugnt område med mycket pensionärer, jag hade inte velat bo längre in i Malmö. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Dödsskjutningar, utbredd arbetslöshet och den högsta barnfattigdomen i landet. Samtidigt: En ung, kreativ stad, ledande inom hållbar utveckling och prisbelönt för sin kultur – Den kluvna bilden av Malmö har funnits i många år och aktualiseras i och med skjutningarna, säger etnolog Elisabeth Högdahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Cecilia Ekholm, 33, driver ett vandrarhem nära Möllevångstorget. – Jag har alltid trivts väldigt bra här men det är tråkigt att bilden av Malmö  svärtas ner. Det är en jättebra stad, egentligen, men nu är det inget kul. Och lite orolig blir man ju när man har barn, tänk om man kommer emellan när någon skjuter.
Cecilia Ekholm, 33, driver ett vandrarhem nära Möllevångstorget. – Jag har alltid trivts väldigt bra här men det är tråkigt att bilden av Malmö  svärtas ner. Det är en jättebra stad, egentligen, men nu är det inget kul. Och lite orolig blir man ju när man har barn, tänk om man kommer emellan när någon skjuter.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Turning Torso, Öresundsbron och Malmö högskola har tillsammans förändrat Malmös image som arbetarstad, säger Elisabeth Högdahl vid Lunds universitet. Nu attraherar Skånes metropol en ung befolkning som hon inte tror skräms av öknamn som ”Sveriges Chicago”: -- De rör sig mycket ute och känner sina gator. Och de är stolta över sin stad – Sveriges klimatsmartaste och 2011 års kulturkommun. --  Folk upplever det som en vacker stad och här finns en härlig entreprenörsanda, säger Anders Mellberg, kommunikationsdirektör på Malmö stad. Malmö är en av landets snabbast växande kommuner och den senaste tidens händelser kommer troligtvis inte att påverka inflyttningen, säger Thomas Niedomysl, docent i kulturgeografi vid Lunds universitet. -- Men på längre sikt kan bilden av Malmö som en stad med problem ha effekt på attraktiviteten, säger han. Och Kenneth Hvarvenius på Stadskontoret i Malmö, som snart tar itu med de årliga befolkningsprognoserna, tror inte att gängvåldet avskräcker potentiella Malmöbor. – Jag har svårt att se att vi kommer att väga in det i våra prognoser, säger han. Magnus Thure Nilsson, mediestrateg och vice vd på Media Evolution, ser ljust på Malmös framtid. – Malmö växer och här startas nya utbildningar och företag, säger han. – Samtidigt som segregationen förmodligen är en del av problemet så är bredden – det stora antalet nationaliteter och språk – det som kommer att få Malmö att blomstra. Det är det mångfasetterade och mångkulturella som gör staden fantastisk och som kommer att ta Malmö ur den här krisen.

Positiva Malmö:

• Miljöarbete: Malmö jobbar aktivt för att skapa den hållbara staden, blev Sveriges första Fairtrade City 2006.

• Tillväxten: Jobbar hårt med att främja företagens utveckling och satsar på sex områden med stor tillväxtpotential. 

• Kulturen: Malmö satsar stort på ett varierat och fritt kulturliv, blev årets Kulturkommun förra året.

Malmö – en delad stad

I skuggan av framgångssagan Malmö – en pulserande stad som drar till sig unga – finns en annan sida med utbredd narkotikahandel, illegala vapen och en allt värre våldsspiral. Mordet på en 48-årig man i tisdags kväll var den åttonde dödsskjutningen i staden sedan maj. – Varför Malmö? Den frågan ställer vi oss också, säger länspolismästaren Hans Nordin. De sociala ojämlikheterna är huvudproblemet, menar Tapio Salonen, dekan vid fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö högskola. Ingenstans i Sverige är barnfattigdomen så stor som i Malmö, där nästan vart tredje barn lever i hushåll där vardagsekonomin ställer till problem för familjen, enligt Salonen. – Många av föräldrarna är inte etablerade på de vanliga arenorna, med jobb och trygghetssystem. Är man inte sedd, behövd eller efterfrågad så får det naturligtvis olika typer av konsekvenser. Många av dem som inte känner tillhörighet söker sig till det dolda Malmö, säger han. Staden får nu hjälp av hela polis-Sverige och får ytterligare förstärkning. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt har Malmö stad ett ansvar för situationen som uppstått. Men kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) anser att regeringen gjort för lite. Han vill se en lagändring som ger polisen rätt till telefonavlyssning för att komma åt vapnen. – Jag har uppvaktat Beatrice Ask ett flertal gånger om det. Jag är förvånad över att en moderat justitieminister är så flat på det här området, säger han till TT. Enligt Sven Granath, kriminolog på Brottsförebyggande rådet, är det geografiska läget en av många troliga orsaker till det höga antalet mord. – Det gör det lättare att smuggla in narkotika och illegala vapen, säger Sven Granath till TT.

Negativa Malmö:

• Bostadsbristen: Det byggs alldeles för lite bostäder i proportion till hur många som flyttar till Malmö.

• Fattigdomen: Barnfattigdomen i Malmö är störst i landet samtidigt som flest barnfamiljer vräks.

• Våldet: Sex dödsskjutningar på två månader, den senaste skedde på Fosievägen i tisdags.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Ariell & Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro