ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmö i toppen på Skånes värstinglista

Jonas Andersson · 16 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

4 428 våldsbrott polisanmäldes förra året

klar

Artikellänk är kopierad

ANMÄLDA BROTT. Den skånska brottskartan skiftar kraftigt. Malmö dominerar vad gäller anmälningar om våldsbrott, inte bara till det faktiska antalet utan även i förhållande till befolkningsmängden. I Malmö polisanmäldes 4 428 våldsbrott förra året, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Detta motsvarar 1 617 anmälningar per 100 000 invånare. Detta kan jämföras med Vellinge som hade lägst andel anmälda våldsbrott i förhållande till befolkningsmängden, 250 per 100 000 invånare. Vad gäller sexbrotten hade Kristianstad flest anmälningar förra året sett till befolkningsmängden.Landskrona låg i topp vad gällde hot, kränknings- och frihetsbrott och Sjöbo vad gällde alkohol- och narkotikabrott.

Antalet anmälningar beror inte bara på antalet brott som begås i kommunerna. Det kan finnas variationer i hur benägna invånare i olika kommuner är att gå till polisen när de utsatts för ett brott.Statistiken över anmälda brott påverkar hur polisens organisation ser ut i olika kommuner, enligt Thomas Anderberg, kommissarie vid länspolismästarens stab. Till exempel har de många anmälningarna om rån i Malmö lett till inrättandet av en särskild rånkommission där.Om en brottsvåg i en kommun uppmärksammas av lokala medier kan det till exempel tänkas öka anmälningsbenägenheten, enligt Arletta Plunkett.– Men BRÅ har inte gjort några studier på området, säger hon.Polisen studerar anmälningsstatistiken noga.– Den anmälda brottsligheten är en viktig del vad gäller fördelning av resurser, säger Thomas Anderberg, kommissarie vid länspolismästarens stab.Statistiken över anmälda brott påverkar även hur polisens organisation ser ut i olika kommuner, enligt Thomas Anderberg. Till exempel har de många anmälningarna om rån i Malmö lett till inrättandet av en särskild rånkomission där.– Anmälda brott är ett viktigt styrinstrument men inte det enda. Vi gör även till exempel trygghetsmätningar med invånarna och tittar på ålderssammansättningen i kommunerna, säger Thomas Anderberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro