ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Malmö missade 17 miljoner kronor

Andreas Jelvefors · 30 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Omfattningen av Malmös stads misstag i förra veckan, med felaktig utbetalda försörjningsbidrag, är rekordartad. 1 800 hushåll, alltså nästan var tredje hushåll i kommunen med ekonomiskt bistånd, fick i genomsnitt 10 000 kronor för mycket in på kontona.

– Vad vi kan se så handlar det om 17 miljoner kronor som vi nu kommer kräva tillbaka, säger Per Arvedsson, utvecklingssekreterare vid stadskontoret.

Summan är av allt att döma ett rekord i i felaktigt utbetalda bidrag, i alla fall i Malmö.– Jag har förhört mig runt och ingen har hört talas om att det någonsin har blivit så här fel, säger Gun Jägerhök, revisor på stadsrevisionen.

Det var i tisdags som ett databasfel ledde till att redan utbetalda summor inte registrerades.

Därmed upprepades utbetalningarna till samma personer ända fram till i fredags då problemet var upptäck och stoppat.– Vi borde ha upptäckt detta tidigare, säger Birgitta Vilén Johansson, avdelningschef på stadskontoret.

Återkrav går nu ut till alla berörda. Men frågan är i vilken omfattning pengar kommer att kunna återkrävas.– Jag kan bara uttala mig generellt. Det finns laglig möjlighet att återkräva ekonomiskt bistånd enligt Socialtjänstlagens nionde kapitel, första paragrafen. Samtidigt finns ingen kvittningsrätt, det vill säga möjlighet att kvitta för mycket utbetalt belopp mot nästan månads utbetalning. Man får bedöma varje enskilt fall, säger Jan Hoffnell, stadsjurist.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro